Un avion chinez a survolat spațiul aerian al unor insule disputate cu Japonia

Data publicării:
steagul 20chinei-38428

Potrivit televiziunii japoneze NHK, aceasta este prima intruziune a unui avion oficial chinez în spaţiul său aerian de la Al Doilea Război Mondial, relatează AFP citat de Mediafax.

„Aceasta este prima încălcare a spaţiului nostru aerian de către un avion chinez de când ne amintim", a explicat, de asemenea, pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Osamu Fujimura, a explicat presei că avionul chinez, un bimotor Harbin Y-12, a intrat în spaţiul aerian al acestor insule din Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, la scurt timp după ora 11.00 (04.00 ora României), deasupra insulei Uotsuri.

Forţele aeriene de autoapărare (aviaţia niponă) au trimis imediat avioane de vânătoare F-15 la faţa locului, a precizat Fujimura, fără a anunţa vreun incident.

Potrivit cotidianului Asahi Shimbun, opt avioane de vânătoare japoneze au plecat în întâmpinarea bimotorului chinez.

China: Survolarea este perfect normală

Survolarea insulelor aflate în dispută între China şi Japonia de către un avion chinez de supraveghere este „perfect normală", a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, relatează AFP.

„Survolarea Insulelor Diaoyu de către un avion chinez de supraveghere maritimă este perfect normală", a declarat Hong Lei, în timp ce Tokyo a denunţat o primă încălcare a spaţiului său aerian de către China, în istorie.

„China cere Japoniei să oprească activităţi ilegale în apele şi spaţiul aerian al Insulelor Diaoyu", a adăugat Hong, care a repetat că aceste Insule din Marea Chinei de Est, numite Senkaku de către japonezi, "fac parte integrantă din China, din antichitate".

Protest oficial al Japoniei

Japonia a protestat oficial pe lângă China, considerând această intruziune "extrem de regretabilă".

Premierul, Yoshihiko Noda, le-a cerut miniştrilor Apărării şi Afacerilor Externe ca supravegherea acestor insule să fie exercitată "cu o vigilenţă deosebită".

Paza de coastă niponă a explicat la rândul său că nava sa patrulare a reperat un avion de supraveghere maritimă chinez "la aproximativ 15 kilometri sud de insula Uotsuri".

"Nava de patrulă i-a cerut imediat acestui avion să părăsească spaţiul aerian al ţării noastre. Echipajul avionul a răspuns: Suntem în spaţiul aerian chinez", a continuat paza de coastă într-un comunicat.

Disputa pe tema insulelor Senkaku

Insulele Senkaku, denumite Diaoyu de chinezi, se află în centrul unei dispute între cei doi vecini.

Diferendul teritorial din jurul acestui arhipelag nelocuit, al cărui subsol marin înconjurător ar putea fi bogat în hidrocarburi, s-a accentuat în septembrie, după naţionalizarea unei părţi a acestor insule de către Japonia, cumpărate de o persoană privată japoneză.

Aceasta este prima dată de la începutul crizei când un survol al unui avion guvernamental chinez este semnalat de japonezi.

Survolul a fost efectuat în timp ce la Nankin (China) se comemorează 75 de ani de la masacrul din 1937 a mii de locuitori ai acestui oraş chinez de către trupele japoneze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri