Un bărbat a fost evacuat din Antarctica după o operațiune complexă de 5 zile care a implicat nave, elicoptere și avioane

Data publicării:
O imagine a pistei de aterizare construită lângă baza australiană Davis.
Pista de aterizare construită lângă baza australiană Davis. Sursa foto: www.antarctica.gov.au

Un australian bolnav a fost evacuat din Antarctica printr-o operațiune complexă care a durat cinci zile și a implicat nave, elicoptere și avioane, informează BBC.

Australia, China și SUA au colaborat pentru a-l aduce pe pacient înapoi acasă.

Divizia Australiană din Antarctica (AAD) a salutat "succesul uimitor" al operațiunii pe care a descris-o ca fiind "complexă și plină de provocări".

Detalii despre starea de sănătate a bărbatului evacuat nu au fost făcute publice. Potrivit oficialilor, starea acestuia nu era legată de coronavirus.

Bărbatul se afla la stația australiană de cercetare Davis, situată în Antarctica, când misiunea a început.

Potrivit AAD, "din fericire pentru operațiune", un spărgător de gheață chinez a trecut prin zonă.

MV Xue Long 2
Nava MV Xue Long 2. Sursa foto: Polar Research Institute of China

Elicopterele acestuia au fost lansate pentru a prelua o echipă de australieni și a o transporta 40 de kilometri în interiorul continentului. Aceștia trebuiau să construiască o pistă de aterizare pe zăpadă, pentru ca un avion american să preia pacientul.

elicopter CHINARE
Un elicopter CHINARE aterizează la baza Davis. Sursa foto: www.antarctica.gov.au / Dan Dryer

Între timp, aeronava americană Basler, capabilă să aterizeze pe zăpadă, a zburat 2.200 de kilometri în interiorul continentului înghețat, de la stația americană de cercetare McMurdo până la aerodromul australian Winkins, pentru a ridica un medic australian. Apoi, a zburat și aterizat pe pista amenajată lângă baza Davis, a preluat pacientul și s-a deplasat înapoi către Wilkins. Mai departe, o aeronavă Airbus A319 l-a transportat pe bărbat pe 24 decembrie în orașul australian Hobart.

Potrivit AAD, colaborarea interstatală a fost esențială în această operațiune, întrucât Australia nu are în Antarctica aeronave de mici dimensiuni capabile să aterizeze pe zăpadă.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri