Un bărbat care a petrecut pe nedrept 37 de ani în închisoare va primi 14 milioane de dolari

Data publicării:
Florida News - August 27, 2020
Robert Duboise la eliberarea din închisoare, în august 2020. Sursa foto: Profimedia Images

Robert DuBoise a petrecut 37 de ani în închisoare după ce a fost condamnat pe nedrept pentru viol și crimă, iar acum orașul american Tampa îi va plăti 14 milioane de dolari în cadrul unei înțelegeri într-un proces federal, informează CNN.

Bărbatul, acum în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat în august 1983 pentru violarea și uciderea unei tinere de 19 ani, Barbara Grams, în Tampa, și apoi exonerat în august 2020, după ce dovezile ADN au stabilit că nu a fost vinovat. DuBoise a devenit al 30-lea deținut eliberat în timp ce se afla pe lista condamnaților la moarte a statului Florida.

"Sunt trist pentru familiile care au așteptat atât de mult să obțină o încheiere", a declarat Robert DuBoise pentru CNN după eliberarea din închisoare. "Am petrecut 37 de ani închis pentru fapte pe care nu le-am comis. Asta se întâmplă când poliția se concentrează pe persoana greșită, inventează dovezi să-și susțină teoria și nu anchetează ca să afle adevărul. Vieți sunt distruse și comunitățile sunt mai puțin sigure".

Probele ADN i-au condus pe anchetatori în cazul morții lui Barbara Grams la Amos Robinson și Abron Scott, doi deținuți care executau deja pedepse cu închisoarea pe viață într-o închisoare din statul Florida pentru o crimă comisă în comitatul Pinellas în 1983.

Potrivit organizației Innocence Project of Florida, care a sprijinit cazul lui Robert DuBoise, în timpul procesului inițial nu au existat probe fizice sau circumstanțiale care să-l lege pe acesta de crimă.

Înainte de condamnare, el a fost transportat la închisoarea din Hillsborough. Un informator din închisoare care a vorbit cu DuBoise a depus ulterior o mărturie mincinoasă în care spunea că acesta i-ar fi mărturisit crima cât timp s-a aflat la Hillsborough, a arătat Innocence Project of Florida.

Înțelegerea pentru Robert DuBoise a fost votată în unanimitate în Consiliul Local Tampa și presupune 14 milioane de dolari plătiți în trei rate, prima plată fiind de 9 milioane de dolari, urmată de una de 3 milioane în 2025 și una de 2 milioane în 2026. În termen de 10 zile de la prima plată, Robert DuBoise trebuie să-și retragă plângerea pentru condamnare nedreaptă.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri