Un celebru jurnalist care a făcut cunoscut cazul orfelinatelor ceaușiste a fost împușcat mortal

Data publicării:
30032013-2013-03-31-21h23m08s78
 

John Upton, 56 de ani, a fost găsit joi dimineață mort, în fața locuinței sale. Un vecin a fost arestat în legătură cu această crimă, aparent fiind vorba despre o dispută legată de proprietate, relatează Los Angeles Times.

Upton a câștigat un Emmy în 1990, pentru un documentar pe tema promiscuității în rândul adolescenților. În același an a văzut imagini cu orfani din România și s-a decis să aducă în atenția întregii lumi situația dramatică a acestora. În plus, s-a implicat pentru a aduce cât mai mulți orfani români în America. 

Aflat la București, s-a întânit și cu oficiali români. „Mi-era clar că trebuie făcut ceva pentru acești copii. Nu am irosit timpul, m-am dus acolo”, a povestit Upton în 1990, pentru The Times. „M-am dus acolo cu atitudinea americanului furios, cineva care urma să facă dreptate. Mă așteptam să găsesc oficiali corupți și fără suflet. Dar nu asta am găsit, ci oameni care doreau să acționeze, dar erau blocați din cauza lipsei resurselor”, sublinia el. 

În ultimii ani, Upton se concentrase pe problemele sociale din SUA.

John Upton a salvat, după 1989, mii de copii români din orfelinatele groazei

În 1990, John Upton a venit în România, ca să-i ajute pe copiii din orfelinate. L-a convins să facă asta un reportaj filmat în căminele pentru copiii consideraţi irecuperabili.

Realizatorul american a petrecut șase săptămâni la un cămin din Sighetul Marmaţiei, unde erau închişi 200 de copii cu probleme psihice şi motorii grave. Căminul era poreclit Casa Irecuperabililor.

Prima zi a fost copleşitoare. În prima zi, lucrurile care m-au impresionat au fost atitudinea, apoi suferinţa, apoi nenorocirea”, povestea atunci Upton.

John Upton s-a şi implicat în cazul unei fetiţe care avea o problemă gravă la picior. Documentaristul a început o cursă contra cronometru ca să o ducă pe micuţă în Statele Unite pentru o operaţie chirurgicală. Misiunea a reuşit şi a marcat debutul unei întregi campanii, prin care sute de orfani români au fost adoptaţi peste ocean.

Poveştile dramatice aduse de John Upton în America i-au sensibilizat pe mai mulţi oameni înstăriţi de acolo, care au finanţat acţiuni caritabile în sprijinul copiilor români defavorizaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri