Sari la conținut

Un diamant „perfect” a fost vândut pentru 22 milioane de dolari

Foto © Guliver/GettyImages

Diamantul are o tăietură smarald clasică, este de cea mai mare claritate şi nu are niciun fel de imperfecţiune. Valoroasa piatră a fost descoperită acum 10 ani, la o mină din Africa de Sud, şi cântărea peste 200 de carate înainte de a fi şlefuită.

Sotheby's evaluase diamantul de 100,20 de carate între 19 și 25 de milioane de dolari, considerându-l „diamant perfect, șlefuit ca un smarald, cel mai mare propus vreodată spre vânzare”, scrie Agerpres.

Bijuteria este apreciată ca „perfectă” fiindcă este „mai albă decât albul și nu are nicio imperfecțiune. Este atât de transparent încât nu poate fi comparat decât cu apa înghețată”, a spus înaintea licitației Gary Schuler, șef al departamentului de bijuterii al casei Sotheby's.

Descoperit într-o mină din Africa de Sud a companiei De Beers, diamantul a fost tăiat, șlefuit și perfecționat timp de peste un an. Cumpărătorul a licitat telefonic și a dorit să își păstreze anonimatul, afirmă Sotheby's.

Înainte de licitație, diamantul „perfect” a fost expus la Doha, Dubai, precum și la Los Angeles, Hong Kong, Londra și New York.

Potrivit casei Sotheby's, numai cinci diamante de o calitate comparabilă cu cel adjudecat marți și cântărind peste 100 de carate s-au mai vândut la licitație, cel mai mare preț pentru un astfel de diamant, 30,6 milioane de dolari, fiind plătit în Hong Kong în 2013.