Un submarin rusesc a ratat lansarea unei rachete nucleare, chiar sub ochii lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Rachetă lansată de pe submarin
Foto: GettyImages

Un submarin nuclear rusesc a ratat lansarea unei rachete, în cadrul unui amplu exercițiu naval, Grom-2019, organizat în regiunea arctică și la care participat președintele Rusiei, Vladimir Putin, informează Moscow Times.

Submarinul, din clasa Riazan Delta III, urma să lanseze, în cadrul exercițiului, două rachete balistice, programate să lovească o țintă situată în Marea Barents.

Prima lansare a fost fără probleme, însă „a doua rachetă, model R-29R, a rămas blocată în lansator, iar submarinul a fost nevoit să se întoarcă, practic, la bază cu o rachetă rămasă neexplodată rămasă în el”, au declarat surse din Ministerul rus al Apărării.

În schimb, ministerul rus al Apărării a prezentat un clip video cu lansarea reușită a unei rachete balistice intercontinentale „Sineva”, de la bordul unui submarin nuclear clasa Delta IV.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

R-29R este un model de rachetă nucleară balistică din epoca sovietică. Racheta conține trei ogive nucleare și a intrat în dotarea armatei în 1977.

Peste 12 mii de militari au participat, săptămâna trecută, la unul dintre cele mai mari exerciții militare navale organizate de Rusia, în ultima vreme. La exercițiu au luat parte cinci submarine, peste 100 de avioane și 200 de lansatoare mobile de rachete.

Scopul exercițiului a fost testarea gradului de pregătire a forțelor nucleare strategice ale Rusiei.

„În cadrul manevrelor, vor fi lansate mai multe tipuri de rachete de croazieră și croazieră împotriva unor ținte aflate în poligoanele navale din Pemboi, Cija și Kura”, a declarat ministrul rus al Apărării.

În condițiile în care testele s-au desfășurat atât în zona europeană a oceanului Arctic, cât și în Estul Îndepărtat al Rusiei, rușii au lansat, practic, rachete balistice dintr-o parte în alta a oceanului Arctic. Exercițiul a testat, pe lângă nivelul de instruire, și eficiența funcționării lanțului de comandă în eventualitatea unui conflict nuclear, a mai precizat ministrul Apărării.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri