Uniunea Europeană a suspendat negocierile cu Ucraina

Data publicării:
Piata Independentei Kiev Ucraina - AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY-1

Uniunea Europeană critică lipsa unui angajament din partea lui Viktor Ianukovici.

Bruxelles-ul a anunţat Ucraina că o continuare a negocierilor depindea de un "angajament clar în vederea unei semnări, (dar) n-a primit vreun răspuns" în acest sens, a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Füle, într-un mesaj postat pe Twitter. 

Aproximativ 200.000 de opozanţi proeuropeni se aflau şi duminică după-amiază în Piaţa Independenţei, în centrul Kievului, unde protestează de aproape o lună, după ce preşedintele ucrainean a refuzat să semneze Acordul de asociere cu UE pentru a se reorienta spre Rusia.

Încă de la ora 12.00, piaţa era plină, iar manifestanţi continuau să vină să participe la acest nou miting, organizat după cele din cele două duminici anterioare, care au mobilizat sute de mii de persoane, a constat un jurnalist AFP. 

Teodor Baconschi: Oficialii de la Kiev sunt cu spatele la zid şi cu mulţimea în stradă

„Uniunea Europeană nu mai are în oficialii de la Kiev un interlocutor valabil. Ucraina se află într-o conjunctură economică dificilă, oficialii de la Kiev sunt cu spatele la zid şi cu mulţimea în stradă. Ei culeg roadele unui angajament formal pe care l-au denunţat în ultima clipă după 5 ani de negocieri oneste din partea UE. Ţara se îndreaptă spre o fundătura, am apreciat iniţiativa unor ONG-uri româneşti care lansează o scrisoare către guvernul român şi cel polonez pentru implicarea lor mai intensă cu Kievul.

Nu trebuie să trântim uşa, suntem un stat membru şi avem interesul ca vecinul nostru de la nord să se menţină pe o linie europeană. Nici nu putem neglija riscurile pe care acest joc geopolitic la două capete le comport”, a declarat la Digi24 Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri