Val de furie antiprezidenţială în Egipt. Șapte persoane și-au pierdut viața

Data publicării:
cairo

Actualizare 13.45. Noi violențe la Cairo. După ce ieri au incendiat sediul central al Frăţiei Musulmane, protestatarii au pătruns astăzi în clădire. Au aruncat pe fereastră tot ce le-a căzut în mână şi au furat chiar piese de mobilier. Între timp, opoziţia i-a dat preşedintelui termen până mâine, la ora 17, să plece de la putere.

Protestatarii au atacat cu sticle incendiare sediul Fraţiei Musulmane, puternica organizaţie islamistă care îl susţine pe preşedinte. Incidentele au intervenit după ce în cursul zilei străzile din Cairo au fost inundate de o mare de oameni, care au lansat un apel la o nouă revoluţie.

Adversarii preşedintelui îi reproşează acestuia că guvernează numai în folosul islamiştilor şi că a lăsat de izbelişte economia ţării.

Grupuri de protestatari au rămas în piaţă şi peste noapte şi sunt hotărâţi să rămână acolo, până cînd preşedintele va demisiona.

Într-o altă parte a oraşului, alte câteva mii de oameni au ieşit pe străzi în sprijinul actualului preşedinte. Ei susţin că Mohamed Morsi a fost ales prin scrutin democratic şi prin urmare se bucură de legitimitate.

Proteste antiprezidenţiale masive au fost şi în alte oraşe precum Suez, Port Said sau Alexandria.

Organizatorii campaniei de proteste susţin că au strâns peste 22 de milioane de semnături, în sprijinul convocării de alegeri anticipate. Armata a cerut politicienilor să ajungă la un compromis, iar ministrul apărării a avertizat că trupele vor interveni dacă Egiptul va deveni neguvernabil.

-------

Lui Mohamed Morsi i se reproşează că reprezintă doar interesul Frăţiei Musulmane, gruparea din care provine şi care l-a susţinut la alegerile prezidenţiale, şi că întreţine islamizarea ţării. De asemenea, liderul este acuzat că a deturnat revoluţia de acum doi ani. De cealaltă parte, susţinătorii preşedintelui spun că acesta a fost votat prin scrutin democratic, deci are legitimitate.

În total, cel puţin 11 oameni au murit în Egipt în timpul protestelor din ultimele săptămâni.

-------

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri