Vinurile moldovenești premiate la o competiție prestigioasă, în plin conflict economic cu Rusia

Data publicării:
pahare vin mediafax-5

 

La cea de a 10-a ediţie a concursului au triumfat producătorii din Australia, care au prezentat 1.075 de vinuri, dintre care 815 au fost premiate. Au participat şi câteva companii moldoveneşti, care au câştigat două medalii de argint (Et Cetera Chardonnay 2011 şi Negru de Purcari Anniversary Edition 2009), şapte de bronz şi trei menţiuni, informează Unimedia.

Managerul şi fondatorul vinăriei ET Cetera, Alexandru Luchianov,  spune că este singurul concurs la care participă compania. „E unul dintre cele mai prestigioase din lume. Dacă luăm medalii acolo înseamnă că vinurile noastre corespund cerinţelor de calitate şi gust impuse de consumatorii din Occident. În prezent exportăm vinuri în China, Austria şi Lituania. În curând vom începe să livrăm şi în Estonia. Piaţa rusă, deşi e atractivă, prezintă mari riscuri“, a explicat Luchianov. 

Rusia a impus săptămâna trecută un embargo asupra vinurilor moldovenești. Anunțul a venit după ce Chișinăul a spus că va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în luna noiembrie, la Vilnius. 

Potrivit experților ruși, în loturile de vinuri moldovenești importate în Federația Rusă a fost depistată „o cantitate exagerată de plastifianți”. „Respectiv, există nereguli în tehnologia de procesare și depozitare a produselor finite, fapt inadmisibil pentru un proces civilizat de producere”, a declarat un oficial rus.  

După anunțul făcut de Rusia, miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut românilor şi europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, 

În acest an la Decanter World Wine Awards au participat un număr record de vinuri – 14.362, din 52 de ţări. Vinurile au fost evaluate de un juriu format din 219 experţi din 27 de ţări, dintre care 75 sunt deţinători ai titlului de Master of the Wine şi 13 sunt Master Sommelier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri