Sari la conținut

Vladimir Putin ameninţă România: V-aţi putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti

 

ACTUALIZARE. Concret, într-o conferinţă de presă susţinută vineri seară la Atena, el a declarat: "V-aţi putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti pentru că găzduiţi elemente ale scutului american antirachetă".

Este cea mai agresivă declaraţie făcută de preşedintele rus de la inaugurarea sistemului de apărare de la Deveselu.

Vladimir Putin a ameninţat România cu un posibil atac deoarece găzduieşte scutul antirachetă, dar a dat asigurări că forţele ruseşti nu vor face primul pas.

Ieri, în acele zone din România nu se ştia ce înseamnă să fii în vizor. Astăzi suntem nevoiţi să luăm anumite măsuri ca să ne garantăm securitatea. Repet, e vorba de represalii. Nu vom face noi primul pas”, a spus președintele rus.

Şi Polonia este în vizorul Moscovei, mai ales că acum două săptămâni a început construcţia bazei antirachetă de la Redzikowo.

Este aceeaşi situaţie şi cu Polonia. Vom aştepta până când Polonia face anumite lucruri. Nu vom acţiona, nu vom acţiona. Nu vom acţiona până când nu vom vedea rachete în zonele vecine cu noi”, a precizat liderul de la Kremlin.

Preşedintele rus consideră că scutul antirachetă din Europa poate fi folosit şi în scop ofensiv, împotriva Rusiei, în ciuda faptului că NATO, SUA şi toate statele implicate în acest program au spus în repetate rânduri că este un sistem strict defensiv.

 „Nu e vorba de a ameninţa pe cineva. Dar eu aş spune mai degrabă că ameninţare vine din partea cealaltă, pentru că atunci când vedem ce s-a întâmplat în Ucraina este firesc să luăm aceste măsuri de descurajare”, a declarat premierul Dacian Cioloș într-un interviu pentru Digi24 acordat săptămâna aceasta la Washingon.


Vladimir Putin se află în Grecia, la invitaţia premierului Alexis Tsipras, întorcându-i vizita pe care acesta din urmă a făcut-o, la rândul său, în Rusia.

Moscova s-a declarat nemulţumită în repetate rânduri de amplasarea scutului în România şi Polonia şi a avertizat că va lua măsuri pentru contracararea acestei ameninţări.

De fiecare data Romania, NATO, SUA au spus ca scutul nu este impotriva Rusiei.

Citiţi şi:

D. Cioloş pentru Washington Post: Suntem îngrijoraţi de comportamentul Rusiei; avem dreptul să ne asigurăm apărarea

Status-6”, noul proiect nuclear al Rusiei. „Este proiectat să provoace pagube devastatoare”

Președintele Klaus Iohannis răspunde Rusiei

Ambasadorul SUA la NATO: Reacția Rusiei la scutul antirachetă, pregătită de multă vreme

Rusia reactivează un sistem radar din Crimeea. General NATO: Un război e puţin probabil

Prima reacție a lui Vladimir Putin după inaugurarea scutului defensiv de la Deveselu

România apără toată Europa. Scutul de la Deveselu, funcțional

Scutul antirachetă de la Deveselu, în presa internațională

VIDEO. Șeful NATO: Rusia continuă să-și intimideze vecinii

Preşedintele Iohannis: Scutul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat