Marea Britanie a reușit să obțină un acord comercial cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein, după Brexit

Data actualizării: Data publicării:
Bărci ale pescarilor din Cornwall, UK.
UK. Foto: Profimedia Images

Regatul Unit a anunțat că a semnat un nou acord comercial post-Brexit cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein, relatează Euronews.

Conform unui comunicat emis de guvernul de la Londra, acordul comercial dă un nou impuls unei relații comerciale în valoare de 25,1 miliarde de euro și include comerțul din sectoarele agricol și digital.

Ministra britanică pentru comerț internațional, Liz Truss, a declarat că acordul reprezintă „un impuls puternic” pentru comerțul cu cele trei țări. Acordul ar fi cel mai complex semnat până acum de cele trei țări, având capitole dedicate comerțului digital și micilor întreprinderi.

Guvernul britanic descrie prevederile ca fiind „de ultimă generație” și afirmă că exporturile spre Norvegia și Islanda vor beneficia de birocrație redusă.

Deși spune că acordul va ajuta la „accelerarea economiei norvegiene”, Norvegia a adăugat că noul acord nu poate fi comparat cu acordul pe care Norvegia îl are cu Uniunea Europeană, în cadrul căruia avea loc și comerțul anterior cu UK.

„Înainte de Brexit, Norvegia se bucura de mișcarea liberă a bunurilor, capitalului și persoanelor în Regatul Unit prin acordul Spațiului Economic European. Un acord de liber schimb nu va furniza același nivel de acces pe piața britanică”, a spus și guvernul de la Oslo, într-un comunicat.

Citiți și: Domeniul serviciilor din UK a pierdut 113 miliarde de lire în exporturi din cauza Brexit

Dorința Norvegiei de a avea acces la piața britanică pentru exporturile de pește și fructe de mare și cea a UK de a vinde produse agricole în Norvegia au reprezentat principalele puncte de dispută în cadrul negocierilor.

Cei trei noi parteneri ai UK nu sunt membri ai UE, însă fac parte din Piața Unică prin acordul EEA. După ieșirea Regatului din UE, aranjamentul de comerț cu acesta din cadrul tratatului EEA a ieșit și el din vigoare.

După ieșirea din UE, Marea Britanie are ca obiectiv stabilirea de astfel de acorduri de liber schimb cu mai multe țări.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri