„Marș pentru Israel” la Washington. Sute de mii de oameni au condamnat antisemitismul

Data publicării:
March for Israel in Washington DC
Organizatorii demonstrației de marți au declarat că au participat 200.000 de persoane. Sursa foto: Profimedia Images

Sute de mii de manifestanți s-au adunat, marți, la Washington, pentru un „Marș pentru Israel”. Participanții la protest și-au arătat solidaritatea cu Israelul și au condamnat antisemitismul care este în creștere, transmite Reuters.

Străzile au fost închise în cea mai mare parte din centrul orașului pe fondul securității sporite, în timp ce oamenii s-au adunat sub un soare strălucitor pe National Mall, mulți purtând steaguri israeliene și americane.

„Suntem aici pentru a arăta lumii că nu vom fi exterminați din nou”, a spus Marco Abbou, 57 de ani, un antrenor personal din Hackensack, New Jersey, care este originar din Israel.

Protestele și demonstrațiile publice – atât pro-palestinieni, cât și pro-Israel – s-au răspândit în întreaga lume de când teroriștii înarmați din gruparea militantă palestiniană Hamas au făcut ravagii în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni, potrivit Israelului, și luând înapoi aproximativ 240 de ostatici.

Pe lângă proteste, conflictul a declanșat o creștere a incidentelor antisemite și islamofobe în Statele Unite, inclusiv atacuri violente și hărțuire online, potrivit grupurilor de advocacy.

Organizatorii demonstrației de marți au declarat că au participat 200.000 de persoane pentru a arăta sprijinul SUA pentru Israel, pentru a cere eliberarea ostaticilor și pentru a condamna violența și hărțuirea antisemite.

Oamenii din mulțime au ridicat pancarte care arătau numele și fotografiile persoanelor răpite de Hamas și au scandat „aduceți-i acasă”. Alte pancarte aveau scrise mesaje ca „Nu avem unde altundeva să mergem” și „Civilii care laudă măcelul evreilor nu sunt nevinovați”.

protest la washington
sursa foto: Profimedia Images

Natan Sharansky, un fost disident sovietic și președinte al executivului Agenției Evreiești pentru Israel în perioada 2009-2018, a cerut mulțimii să lupte pentru Israel.

„Vom lupta împotriva celor care încearcă să dea legitimitate Hamas. Vom lupta pentru Israel. Vom lupta pentru fiecare evreu. Vom lupta împotriva antisemitismului”, a spus Sharansky. „Am învins Uniunea Sovietică. Ne vom învinge dușmanii și astăzi.”

„O încetare a focului este o pauză care ar permite Hamas să se rearmeze”, a declarat Ariel Ben-Chitrit, 33 de ani, un lucrător al guvernului federal din Herndon, Virginia, care purta steagul alb-albastru al Israelului la protestul de marți.

Ben-Chitrit și-a exprimat regretul că civilii palestinieni suferă și spitalele din Gaza sunt supuse unor condiții extreme, dar a spus că singura modalitate de a pune capăt conflictului este eliminarea Hamas.

„Hamas a dovedit că nu este interesat de pace”, a spus el.

Administrația Biden a respins cererile de încetare a focului, dar a cerut Israelului să acorde pauze în luptă pentru ca civilii să se mute în locuri mai sigure și pentru ca ajutorul umanitar să intre în Gaza.

Subliniind sprijinul acordat de Congresul SUA pentru Israel, autobuze pline cu senatori și membri ai Camerei Reprezentanților au ajuns la mitingul pro-Israel. Senatorul Charles Schumer, liderul majorității democrate din Senat și cel mai înalt oficial evreu ales din SUA, și-a reprogramat conferința de presă săptămânală pentru a participa.

Charles Schumer
Foto: Charles Schumer / Sursa foto: Profimedia Images

„Scopul Hamas a fost să ne sperie. Cei care comit otrava antisemitismului și bigotismului în întreaga lume încearcă să ne sperie”, a spus Schumer. „Dar nu vom permite istoriei să alunece înapoi la zilele Holocaustului, când evreii erau vizați, uciși și măcelăriți”.

Autoritățile au ordonat o prezență sporită a poliției pentru demonstrație, au declarat luni surse de la Casa Albă, dar au adăugat că nu există o amenințare specifică și că măsurile au fost luate din  prudență.

Mitingul de marți a inclus evrei ortodocși care purtau paltoane negre lungi și pălării negre din pâslă, câțiva copii și „liberali progresiști” auto-descriși, cum ar fi Erica Taxin, 56 de ani, proprietara unui studio de yoga din Philadelphia.

Ea a spus că nu este de acord cu ceilalți progresiști care cer o încetare a focului.

Militanții „nu au luat doar ostatici, ci au ucis copii și oameni pacifiști”, a spus ea, referindu-se la activiștii israelieni uciși care susțin pacea cu palestinienii. „Ce are asta de-a face cu justiția socială?”

Președintele Israelului Isaac Herzog a transmis într-o declarație video că manifestările de antisemitism, oriunde în lume, sunt o rușine pentru toți oamenii și națiunile civilizate.

„Evreii din America trebuie să fie în siguranță. Evreii din întreaga lume trebuie să fie în siguranță”, a spus Herzog mulțimii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri