Azilele groazei în varianta din Africa. Bătrânii sunt bătuți și înfometați în căminele din Kenya. „Așteptăm să murim” (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
bătrân cu capul sprijinit în mâini
Bătrânii au fost abuzați, bătuți și înfometați, iar când au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost ignorați. Foto: Profimedia Images

Bătrânii vulnerabili dintr-un azil din apropiere de Nairobi, capitala Kenyei, au fost bătuți, abuzați și neglijați chiar de către cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, după cum a dezvăluit BBC Africa în urma unei investigații sub acoperire.

Filmări secrete arată cum angajați ai institutului îi abuzează pe cei de care ar trebui să aibă grijă, le aruncă mâncarea în tavă fără farfurii și îi ignoră pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale.

„Lovește-o peste fund. Bate-o”, i-a spus un îngrijitor unui alt coleg de la Căminul de îngrijire pentru bătrâni Thogoto, înființat de Biserica Prezbiteriană din Africa de Est (PCEA).

Filmările sub acoperire arată că cu doar câteva momente înainte, trei îngrijitori îmbrăcați în uniforme violet încolțesc o femeie bătrână în dreptul unei porți de metal în curtea căminului.

„Unde te duceai pe partea aia?” întreabă unul dintre ei. „Ai fost chemată și ai refuzat să vii înapoi.” Bătrâna pare confuză și speriată. „Oh, vă rog, iertați-mă.”

„Acum trebuie să te batem”, îi spune unul dintre îngrijitori, care mai apoi poate fi văzut în timp ce o lovește pe bătrână peste fund cu un băț de lemn. Acesta este doar unul dintre abuzurile pe care investigația BBC Africa Eye le-a dezvăluit. Azilul înființat de PCEA găzduiește 50 de femei și bărbați în vârstă.

Populația de bătrâni a Africii se va tripla în următorii 30 de ani

În ultimul deceniu, numărul de cămine pentru bătrâni s-a triplat în Nairobi. Multe dintre ele nu percep chirie și sunt susținute de bisericile locale sau se bazează pe donații.

În următorii 30 de ani, populația de bătrâni a Africii este de așteptat să se tripleze de la 75 de milioane la 235 de milioane.

În afară de filmările secrete, doi reporteri sub acoperire care au petrecut 14 săptămâni în acest cămin i-au înregistrat pe îngrijitori în timp ce recunoșteau că i-au abuzat fizic pe bătrâni.

„Uneori trebuie să folosești forța”, a spus unul dintre angajați. „Chiar și îngrijitorii care la început sunt politicoși, devin agresivi cu clienții.”

Apoi, îngrijitoarea vorbește despre un bărbat care este bătut mereu. „Îl batem și asta îl calmează. Pentru că dacă se enervează, el chiar te poate lovi cu o piatră.”

„Mă doare. Prea mult, prea mult. Simt că ard”, spune un bătrân filmat cu o altă ocazie, în timp ce încearcă să îi arate unui reporter sub acoperire gâtul. Acesta are o boală gravă de piele și susține că îngrijitorii săi refuză să îl ducă la spital pentru tratament.

Cu toate că i-a dat bani directorului azilului ca să fie dus la spital, aceasta s-a enervat pe bolnav. I-a spus: „Casa ta este după colț și ai tăi te-au abandonat. Crezi că eu o să te pot ajuta?”

Bătrânul i-a spus unuia dintre reporteri: „Așteptăm să murim.”

Au mai trecut șase săptămâni până când bărbatul a fost dus la doctor cu bani primiți de la familia sa.

„Eu însămi eram îndurerată când îi vedeam cum suferă și că nu îi pot ajuta”, a spus unul dintre reporterii sub acoperire. „Plângeam mult. În cele mai multe cazuri, mâ duceam la toaletă. Îmi închideam camera și plângeam.”

„Crezi că ea va fi prima care va muri de foame aici?”

Îngrijitorii nu îi ajută în niciun fel pe bătrâni când servesc masa și îi lasă să mănânce direct de pe masă cu mâinile atunci când nu sunt în stare să folosească de unii singuri tacâmurile.

„Mi-au spus să nu îi ajut astăzi pentru că nimeni nu îi va ajuta mâine”, a spus o fostă îngrijitoare care a lucrat în acest azil.

„Crezi că ea va fi prima care va muri de foame aici?” a spus unul dintre angajați într-o conversație cu un reporter sub acoperire. „Mulți au murit de foame aici.” Îngrijitorii nu le dau nimic de mâncare nici la prânz, nici la cină pentru că „nu vor să își facă timp să vină îi hrănească.”

Cea mai mare parte din mâncarea pentru bătrâni este donată. Reporterii sub acoperire au văzut în trei cazuri cum mâncarea era încărcată în mașina unuia dintre administratorii azilului.

„Era mâncare aici, dar majoritatea alimentelor a fost furată. Supraîncarcă mașina cu mâncare. Supraîncarcă mașina cu atât de multă mâncare că se înclină”, a spus unul dintre îngrijitori.

După ce i s-au prezentat filmările, oficialul kenyan responsabil de protecția socială și programele de îngrijire pentru bătrâni, Joseph Motari, a spus că „dacă vom găsi pe cineva care abuzează, hărțuiește sau mutilează aceste persoane în vârstă, vă asigur că pedeapsa necesară va fi aplicată oricui face asta”.

Pusă în fața acuzațiilor, directoarea azilului a spus că acestea sunt „minciuni și răutate”. „Locuitorii care se chinuie să se hrănească primesc asistență prioritară, iar oricine este văzut că transportă mâncare acasă din cămin ar trebui dat afară.”

„Căminul și administrația nu acceptă nicio formă de brutalitate sau agresiune față de bătrâni”, a mai spus directoarea azilului. „Angajații au fost victime ale atacurilor venite din partea locuitorilor.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri