Meloni acuză Germania că, prin finanțarea ONG-urilor umanitare, crește numărul de migranți din Mediterana și pune presiune pe Italia

Data publicării:
scholz meloni
Premierul italian Giorgia Meloni (dreapta) i-a cerut explicaţii în scris cancelarului german Olaf Scholz (stânga) pentru finanţarea pe care Berlinul o oferă ONG-urilor ce efectuează pe Mediterana operaţiuni de salvare a migranţilor. Foto: Profimedia Images

Premierul italian Giorgia Meloni i-a cerut explicaţii în scris cancelarului german Olaf Scholz pentru finanţarea pe care Berlinul o oferă ONG-urilor ce efectuează pe Mediterana operaţiuni de salvare a migranţilor pe care apoi majoritatea îi debarcă în porturile italiene, relatează luni agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Este bine cunoscut faptul că prezenţa navelor ONG-urilor pe mare are un efect direct de multiplicare a plecărilor ambarcaţiunilor precare (cu migranţi), ceea ce implică nu doar o presiune suplimentară pentru Italia, ci creşte în acelaşi timp riscul unor noi tragedii pe mare”, se arată în scrisoare.

Redactarea acesteia survine în plină polemică după ce Ministerul de Externe german a confirmat presei italiene că finanţează unele ONG-uri care oferă ajutor migranţilor atât pe mare, cât şi pe teritoriul italian.

Această confirmare, asupra căreia guvernul german a revenit apoi afirmând că ea corespunde unei practici de mult timp şi care nu este ceva nou, i-a indignat pe şefa guvernului italian şi pe aliaţii ei din guvern.

„Am fost surprinsă să aflu că guvernul dumneavoastră a decis să sprijine cu fonduri importante organizaţiile neguvernamentale implicate în primirea migranţilor ilegali pe teritoriul italian şi în salvările pe Marea Mediterană”, mai notează Meloni în scrisoarea adresată lui Scholz. Toate acestea „ridică semne de întrebare”, adaugă ea, întrebându-l pe şeful guvernului de la Berlin dacă nu cumva ajutorul terestru „important şi costisitor” acordat migranţilor nu ar trebui în aceste condiţii să fie facilitat pe teritoriul german, nu în Italia.

„Cred că eforturile, inclusiv cele financiare, ale ţărilor Uniunii Europene interesate să ofere sprijin concret Italiei ar trebui să se concentreze mai degrabă pe găsirea unor soluţii structurale pentru fenomenul migrator”, a sugerat şefa guvernului italian, dând în acest sens exemplul unor acorduri cu ţările de unde pornesc pe mare ambarcaţiunile cu migranţi, cum ar fi recenta înţelegere cu Tunisia, ţară căreia blocul comunitar îi va oferi un ajutor financiar pentru a combate migraţia.

Mult mai dur decât Meloni a fost vicepremierul italian ministru al transporturilor, Matteo Salvini, care a calificat drept „ruşinoase şi inacceptabile” acţiunile guvernelor străine care „finanţează asociaţii private străine” şi „umplu Italia cu migranţi ilegali”.

Citește și:

Franța nu va primi migranții de pe insula italiană Lampedusa

Italia va da în judecată Austria pentru că-i blochează camioanele de marfă. „Ne confruntăm cu un act de violenţă şi aroganţă politică”

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri