Mesajul-slogan al generației copiilor de 12-13 ani care au trecut Franța prin foc: „Am făcut-o ca să arăt curaj, ca să devin cunoscut”

Data actualizării: Data publicării:
grup de tineri protestatari în Marsilia
Grup de tineri protestatari în Marsilia, Franța. Foto: Profimedia Images

Din cele peste 2.000 de persoane arestate în Franța, după cinci zile și nopți de haos și revolte care au cuprins întreaga țară, cele mai tinere au vârste între 12 și 13 ani, în timp ce „bătrânii” au în jur de 30, conform cotidianului Le Monde. Printre cei arestați, pe lângă infractorii obișnuiți, se numără mulți tineri și adolescenți - unii chiar studenți - care, din cauza numelor din buletin, locului nașterii ori a culorii pielii se consideră „discriminați” pe piața muncii și hărțuiți de poliție: este generația celor care provin din familii dezbinate care acum, întrebați în instanțe de judecători de ce au participat la astfel de violențe, dau răspunsuri de tipul: „Am făcut-o ca să arăt că sunt curajos, ca să devin cunoscut”, se arată într-un material publicat de El Pais.

Astfel, noile procese deschise acum pe rolul instanțelor din Franța, în care sunt judecați cei arestați în timpul revoltelor, dezvăluie complexele mecanisme psihologice care au declanșat valul de violențe care a paralizat efectiv întreaga țară.

„Îmi pare rău” - sunte cele trei cuvinte frecvent repetate în aproape toate sălile de tribunal în care sunt judecați alți tineri ca Suleiman, arestați în timpul violențelor din Franța, provocate de moartea adolescentului de 17 ani, Nahel Merzouk, împușcat de polițiști în timpul unui control în trafic lângă Paris.

Unii dintre cei aflați pe banca acuzaților spun că „au fost luați de val”, alții admit că furia le-a fost provocată după vizionarea înregistrării video care arată momentul în care Nahel a fost împușcat de polițiștii francezi.

„Știu că nu e corect ce am făcut”, a spus în instanță un bărbat acuzat că a atacat o secție de poliție. „Dar pur și simplu așa stau lucrurile”.

„Am făcut-o ca să arăt că sunt curajos, ca să devin cunoscut”, a declarat în fața instanței Emmanuel, un tânăr de 19 ani, student în anul I la Drept, care a anunțat că vrea să dea la Psihologie. Tânărul e acuzat că a luat cu asalt primăria din Bobigny, împreună cu alte 50 de persoane înarmate cu cocktailuri Molotov.

Alături de Emmanuel, în boxa acuzaților se mai află prietenii săi Mickael și Suleiman, ambii în vârstă de 18 ani. Suleiman a povestit că la 12 ani a rămas orfan de tată (răpus de cancer) și a abandonat școala și a a ajuns să jefuiască din magazine în timpul revoltelor de zilele trecute.

Cei trei locuiesc într-un cartier famat, fostul „district roșu” al orașului, locul în care în anii 1960-1970 au ajuns primii imigranți din Africa subsahariană, practic, generația bunicilor și părinților lui Emmanuel, Mickael și Suleiman.

Tinerii și adolescenții din cartier încă mai locuiesc în aceleași case cu părinții sau bunicii.

Nu există un singur „portret robot” al celor care au provocat revoltele și violențele din Franța, care au cauzat pagube materiale estimate la peste 1 miliarde de euro. Astfel, deși nu există un singur tip de „agitator”, deși presa franceză prezintă deja pe larg portrete ale acestora, majoritatea provenind din familii destrămate și care fac cu greu față provocărilor. Conform El Pais, Emmanuel a fost condamnat la 18 luni închisoare, Suleiman la 12 luni, iar Mickael a fost eliberat condiționat.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri