Mexicul este cel mai mare cuib de spioni ruși, afirmă un general american

Data publicării:
generalul Glen VanHerck la o audiere in senatul american
Generalul Glen VanHerck, șeful Comandamentului de Nord al Statelor Unite, a fost audiat la 24 martie 2022 în Senatul american Foto: Profimedia Images

În Mexic se află cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în aceste vremuri de război în Ucraina, a afirmat un ofiţer american cu rang înalt, iar președintele mexican, care provine din stânga naționalistă și care a refuzat să aplice sancțiuni Rusiei, nici nu a dezmințit, nici nici nu a confirmat, vineri, această declarație, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Aş dori să subliniez că cei mai mulți membri GRU (spionajul militar rus - n.r.) din lume se află în prezent în Mexic. Este vorba de personalul din serviciile ruseşti de informaţii”, a declarat joi, în cursul unei audieri în faţa Senatului SUA, generalul Glen VanHerck, comandantul-şef al regiunii militare ce acoperă Statele Unite, Canada, Mexicul şi Bahamas.

„Sunt actori care sunt foarte agresivi şi activi” în America de Nord, „inclusiv în Bahamas şi Mexic”, a spus generalul Glen VanHerck. El a menționat în acest context China şi Rusia.

Spionii ruşi din Mexic „se uită îndeaproape” la posibilitatea de a exercita influenţă rusă în această regiune, în detrimentul Statelor Unite, a arătat generalul VanHerck.

„Mexicul este o ţară liberă, independentă, suverană, nu suntem o colonie a Rusiei, nici a Chinei, nici a Statelor Unite", a răspuns vineri preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, subliniind că el nu deţine informaţii despre prezenţa masivă a spionilor ruşi în Mexic.

Mexicul a pregătit împreună cu Franţa rezoluţia adoptată joi de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite care cere Rusiei încheierea „imediată” a războiului din Ucraina, însă preşedintele Lopez Obrador a refuzat să aplice sancţiuni economice împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, ambasadorul american în Mexic a criticat joi înființarea unui grup de prietenie Mexic-Rusia în Camera Deputaţilor, la iniţiativa unui partid minoritar aliat al puterii, menționează AFP. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri