Mica țară insulară Tuvalu își contruiește o versiune digitală în metavers, în timp ce schimbările climatice îi amenință existența

Data actualizării: Data publicării:
insula Tepuka ,Tuvalu, oceanul Pacific
Mică țară insulară Tuvalu își contruiește o versiune digitală în metavers. Foto: Profimedia

Tuvalu a anunțat marți că intenționează să construiască o versiune digitală a sa, reproducând insulele și reperele și păstrându-și istoria și cultura, deoarece creșterea nivelului apelor amenință să scufunde mica țară insulară din Pacific, scrie Reuters.

Ministrul de Externe al Tuvalu, Simon Kofe, a declarat la summit-ul COP27 privind clima că este timpul să caute soluții alternative pentru supraviețuirea țării sale, iar una dintre acestea ar putea fi ca Tuvalu să devină prima națiune digitalizată din metavers - un tărâm online care folosește realitatea augmentată și virtuală (VR) pentru a ajuta utilizatorii să interacționeze.

„Pământul nostru, oceanul nostru, cultura noastră sunt cele mai prețioase bunuri ale poporului nostru și pentru a le proteja, indiferent de ceea ce se întâmplă în lumea fizică, le vom muta în cloud”, ​​a spus el într-un videoclip în care apare stând pe o replică digitală a unei insulițe amenințate de creșterea nivelului mării.

Kofe a atras atenția la nivel mondial la COP26 de anul trecut, când s-a adresat conferinței stând până la genunchi în mare pentru a ilustra modul în care Tuvalu este afectat de schimbările climatice. Tuvalu trebuia să acționeze pentru că țările la nivel global nu fac suficient pentru a preveni schimbările climatice, a adăugat ministrul.

Tuvalu va fi prima țară care se va replica în metavers, dar urmează atât orașul Seul, cât și națiunea insulară Barbados, care anul trecut au declarat că vor intra în metavers pentru a furniza servicii administrative și, respectiv, consulare.

„Ideea este să continuăm să funcționăm ca stat și, dincolo de asta, să ne păstrăm cultura, cunoștințele, istoria noastră într-un spațiu digital”, a declarat Kofe pentru Reuters înainte de anunț.

Tuvalu, un grup de nouă insule și 12.000 de oameni la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii, a fost de mult timp o cauză celebră pentru riscurile schimbărilor climatice și creșterea nivelului mării.

Până la 40% din districtul capitalei este sub apă la maree înaltă, iar întreaga țară este prognozată să fie sub apă până la sfârșitul secolului.

Kofe a declarat că speră că înființarea unei națiuni digitale va permite acestei țări să continue să funcționeze ca stat, chiar dacă devine complet scufundată.

Acest lucru este important deoarece guvernul depune eforturi pentru a se asigura că Tuvalu continuă să fie recunoscut la nivel internațional ca stat și granițele sale maritime – iar resursele din acele ape – sunt menținute chiar dacă insulele sunt scufundate.

Kofe a anunțat că șapte guverne au fost de acord cu recunoașterea continuă, dar există provocări în cazul în care Tuvalu va cădea, deoarece este un domeniu nou al dreptului internațional.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri