Galerie Foto Mii de migranți au format o caravană care se îndreaptă spre SUA. Crește numărul oamenilor care străbat pe jos Mexicul

Data actualizării: Data publicării:
caravana migranților
Cei care s-au alăturat caravanei de migranți, care a părăsit luni orașul Tapachula, spun că sunt hotărâți să ajungă în SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Un grup de mii de migranți care au pornit pe jos spre Statele Unite, din sudul Mexicului, crește în mod constant. Organizatorul ei spune că aproximativ 7.000 de persoane alcătuiesc acum această caravană de migranți, față de 5.000 câți erau în urmă cu doar câteva zile, transmite BBC.

Majoritatea oamenilor care formează caravana de migranți care se îndreaptă spre SUA sunt din America Centrală și de Sud, spun reprezentanță ai unor grupuri locale de ajutor.

Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească vineri cu liderii din regiune pentru a discuta despre cum să reducă fluxul de migranți către Statele Unite.

Președintele SUA a fost criticat în ultimul timp pentru gestionarea migrației, în special la granița dintre SUA și Mexic.

Caravana migranților. Sursa foto: Profimedia Images
Caravana migranților. Sursa foto: Profimedia Images

Republicanii spun că Biden nu face suficient pentru a opri fluxul de migranți, iar primarii democrați, ale căror orașe au înregistrat un un număr mare și în creștere de solicitanți de azil, după ce guvernanții republicani au transportat cu autobuzul migranții nou sosiți acolo, s-au alăturat criticilor, spunând că orașele lor nu pot găzdui și hrăni o populație atât de numeroasă.

Numărul de persoane reținute la granița de sud a SUA a depășit 2 milioane atât în anul 2022, cât și în anul 2023.

Numai în septembrie 2023, patrula de frontieră a SUA a reținut peste 200.000 de migranți care traversau ilegal granița dintre SUA și Mexic, potrivit cifrelor de securitate internă a SUA.

Cei care s-au alăturat caravanei de migranți, care a părăsit luni orașul Tapachula, spun că sunt hotărâți să ajungă în SUA.

„În Venezuela viața este foarte grea, nu putem trăi cu banii pe care îi primim, nu ne sunt suficienți și de aceea mergem în Statele Unite”, a spus un tată venezuelean care avea alături de el soția și două fiice, pentru Reuters.

Unul dintre organizatorii caravanei, Irineo Mújica de la ONG-ul Oameni fără Frontiere, a spus că migranții au pornit împreună după ce au fost „blocați” de autoritățile mexicane în statul Chiapas, loc din ce în ce mai periculos.

"Criminalitatea organizată cucerește deja Chiapasul, violența este peste tot. Încercăm să salvăm vieți prin astfel de acțiuni", a spus el despre caravană.

Un migrant din Honduras a declarat pentru ziarul mexican La Jornada că a decis să se alăture oamenilor în drumul lor spre nord după ce a așteptat în zadar un permis de tranzit pentru a traversa Mexicul.

"Nu aș mai putea să aștept fără bani, să dorm în stradă, asta nu e viață. Mai bine să ne îndreptăm spre nord și să sperăm că guvernul mexican ne ajută, nu ne oprește", a spus bărbatul.

Unele caravane anterioare s-au confruntat cu poliția mexicană, care a încercat să-i împiedice să meargă pe autostrăzile importante.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri