Ministerul britanic al Apărării: Dilema rușilor în Ucraina: Consolidarea ofensivei din Donbas sau întărirea apărării în Herson

Data publicării:
A school is hit in Kramatorsk, Ukraine - 21 Jul 2022
Britanicii spun că luptele neconcludente continuă atât în zona Donbas, cât și în zona Herson. Foto: Profimedia Images

 În evaluarea de luni dimineață a frontului ucrainean, Ministerul britanic al Apărării transmite că rușii se confruntă acum cu o dilemă: să aloce mai multe forțe pentru ofensiva din Donbas sau să întărească defensiva din Herson, unde a început contraofensiva ucraineană.

Londra notează că luptele neconcludente continuă atât în zona Donbas, cât și în zona Herson. Comandanții ruși continuă să se confrunte cu o dilemă: să aloce resurse ofensivei în est sau să consolideze apărarea în partea de vest (pe care o controlează în Ucraina - n.red). 

Britanicii precizează că pe 18 iulie 2022, serviciile de informații au identificat o instalație de recondiționare a vehiculelor militare rusești în apropiere de Barvinok, în regiunea rusă Belgorod, la 10 km de frontiera ucraineană.

Ministerul britanic al Apărării subliniază că erau prezente cel puțin 300 de vehicule avariate, inclusiv tancuri principale de luptă, transportoare blindate de trupe și camioane de uz general. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pe lângă problemele sale de personal bine documentate, Rusia continuă probabil să se chinuie să recupereze și să repare miile de vehicule de luptă care au fost avariate în timpul acțiunilor din Ucraina, concluzionează raportul britanicilor.

Evaluarea britanicilor vine după ce la începutul acestei luni, general-maiorul Mick Ryan, general australian în retragere, a explicat într-o serie de șapte postări pe twitter de ce sudul Ucrainei este locul în care se va da următoarea bătălie vitală, după ce rușii au reușit să cucerească în întregime regiunea Lugansk din estul țării.

Comentariile făcute pe 4 iulie de generalul Mick Ryan: 

  • Donbasul a primit multă atenție în ultimul timp. Totuși, războiul din sudul țării și eliberarea porturilor ucrainene sunt de o importanță strategică mult mai mare.
  • Forțele armate ucrainene au început să erodeze treptat apărarea rusă din sudul Ucrainei, în special în regiunea Herson (unde autoritățile de ocupație instalate de Moscova au anunțat recent că vor organiza un referendum pentru „alipirea de Rusia”).
  • Ucraina a fost ajutată în această regiune de apariția unei mișcări de rezistență ucraineană care operează în mai multe zone din sud.
  • Rușii, care și-au concentrat majoritatea capabilității ofensive în est, sunt, de asemenea, mai vulnerabili în sud.
  • Rușii au creat numeroase linii defensive care vor fi dificil de străpuns. Însă ucrainenii au arătat în acest război cât de eficientă poate fi o strategie defensivă dacă ea integrează senzori moderni, muniții de precizie, flexibilitate și comandă și control corecte.
  • Contraatacurile ucrainene din sudul țării pun forțele rusești într-o dilemă: să își continue ofensiva din estul Ucrainei sau să întărească semnificativ sudul?
  • Frontul sudic este vital pentru Ucraina. Este de o importanță strategică ca o campanie a Kievului să recupereze teritoriul și porturile. Dar, chiar și cu mai multe porturi deschise, Occidentul și Ucraina vor avea nevoie în continuare să găsească o soluție la blocada rusă din Marea Neagră.

ISW: A început contraofensiva ucraineană din Herson

În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) l-a citat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat sâmbătă că forțele ucrainene avansează „pas cu pas” în regiunea Herson. Declarația sa nu precizează clar dacă se referă la mici progrese ucrainene în curs de desfășurare în regiunea Herson sau la o contraofensivă mai amplă, notează experții americani.

În plus, duminică, Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene trag asupra echipamentelor de transport rusești din Herson pentru a afecta manevrabilitatea trupelor de invazie și sprijinul lor logistic, se mai arată în evaluarea ISW.

Experții din SUA subliniază că acest tip acțiuni este în strânsă legătură cu susținerea unei contraofensive active sau cu stabilirea condițiilor pentru o viitoare contraofensivă.

Serhii Khlan a mai spus că atacurile ucrainene asupra podurilor controlate de ruși din jurul orașului Herson au ca scop doar să împiedice forțele rusești să deplaseze echipamente în oraș, fără a opri intrarea în oraș a alimentelor și a altor provizii esențiale.

Citește și: Care este capcana în care se află Putin. „A părut un bun jucător de noroc în trecut. Un jucător bun, totuși, știe când să renunțe”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri