ISW: Sistemele de rachete HIMARS au un efect devastator pentru viitoarele ofensive ruse. Cum arată contraofensiva ucraineană din Herson

Data actualizării: Data publicării:
sistem HIMARS, lansator multiplu de rachete sol-sol
Lansator multiplu de rachete HIMARS. Foto: Profimedia Images

În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că loviturile ucrainene, parte din noua contraofensivă a armatei Kievului, au avariat în ultima săptămână toate cele trei poduri controlate de ruși care duc în orașul Herson.

ISW îl citează în analiza sa pe Serhii Khlan, consilier al administrației regionale din Herson, care a afirmat duminică faptul că forțele ucrainene întreprind acțiuni de contraofensivă (nespecificate) în regiune.

Principalele concluzii ale raportului zilinic al ISW:

  • Oficialii ucraineni recunosc tot mai mult că au loc operațiuni de contraofensivă în regiunea Herson.
  • Kremlinul se confruntă cu o disidență internă tot mai mare (deși încă foarte limitată) din partea minorităților etnice care suportă în mod disproporționat povara războiului,
  • Forțele ruse au încercat atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk și la sud de Bahmut pe 24 iulie.
  • Loviturile ucrainene au avariat în ultima săptămână toate cele trei poduri controlate de ruși care duc în orașul Herson.
  • Forțele rusești au încercat atacuri terestre limitate în regiunea Herson.
  • Kremlinul a continuat să constituie batalioane regionale de voluntari și profită de campaniile de recrutare ale companiilor militare private pentru a genera putere de luptă.
  • Autoritățile ruse de ocupație au continuat să creeze condiții pentru referendumurile de anexare în teritoriile ocupate și recrutează civili ruși pentru eforturile de reconstrucție.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

A început contraofensiva ucraineană din Herson

ISW precizează că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forțele ucrainene avansează „pas cu pasîn regiunea Herson. Declarația sa nu precizează clar dacă se referă la mici progrese ucrainene în curs de desfășurare în regiunea Herson sau la o contraofensivă mai amplă, notează experții americani.

În plus, duminică, Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene trag asupra echipamentelor de transport rusești din Herson pentru a afecta manevrabilitatea trupelor de invazie și sprijinul lor logistic, se mai arată în evaluarea ISW.

Experții din SUA subliniază că acest tip acțiuni este în strânsă legătură cu susținerea unei contraofensive active sau cu stabilirea condițiilor pentru o viitoare contraofensivă.

Serhii Khlan a mai spus că atacurile ucrainene asupra podurilor controlate de ruși din jurul orașului Herson au ca scop doar să împiedice forțele rusești să deplaseze echipamente în oraș, fără a opri intrarea în oraș a alimentelor și a altor provizii esențiale.

Sistemul de rachete HIMARS provoacă daune considerabile în rândul rușilor

ISW precizează că starea de alarmă în spațiul informațional naționalist rusesc continuă să crească, pe măsură ce ritmul operațiunilor rusești încetinește în fața loviturilor reușite ale sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) asupra nodurilor logistice și de comandă și control rusești de mare importanță.

Moscow Calling, un canal rusesc de Telegram de dimensiuni medii cu 31.000 de abonați, a postat o evaluare a întregii operațiuni rusești în Ucraina începând cu 24 februarie. Acesta a definit trei faze distincte ale războiului:

  • prima - care se întinde de la invazia inițială până la retragerea trupelor rusești din regiunile Kiev, Sumî și Cernihiv.
  • a doua - care se întinde între acest punct și intrarea în scenă a sistemului HIMARS livrat de occidentali.

Moscow Calling a definit în mod special sistemul de rachete HIMARS ca fiind un punct de cotitură în război și a declarat că sistemele de armament furnizate anterior (cum ar fi NLAWs, Javelin, Stingers și Bayraktar) au făcut foarte puțin împotriva bombardamentelor de artilerie rusești (acestea nu sunt proiectate sau destinate să contracareze atacul de artilerie), dar că HIMARS a schimbat total situația pentru capacitățile trupelor ruse invadatoare.

  • Canalul de Telegram a insistat că recentele lovituri ucrainene asupra depozitelor, centrelor de comunicații și bazelor din spatele frontului Rusiei au un impact devastator și potențial ireversibil asupra dezvoltării viitoarelor ofensive rusești. 

Analiza Moscow Calling este în concordanță cu rapoartele anterioare ale oficialilor occidentali din domeniul apărării, potrivit cărora trupele rusești sunt forțate să se angajeze în diverse tactici de atenuare a efectelor generate de sistemul de rachete HIMARS pe câmpul de luptă, inclusiv măsuri de camuflaj și schimbarea constantă a locației grupărilor de echipamente.

Aceste măsuri de limitare a daunelor împiedică forțele rusești să desfășoare barajele masive de artilerie pe care le-au folosit pe scară largă pe parcursul războiului, după cum reiese din datele NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS), care arată un număr constant mai mic de anomalii termice observate deasupra liniei frontului din Donbas de la introducerea HIMARS în Ucraina.

Nemulțumirile în rândul minorităților ruse se amplifică 

Kremlinul se confruntă probabil cu o disidență internă tot mai mare (deși încă foarte limitată) din partea enclavelor minorităților etnice, care suportă în mod disproporționat eforturile Kremlinului de generare de forțe, mai notează ISW.

Vasili Matenov, fondatorul organizației „Asiaticii din Rusia, a declarat la începutul lunii iulie că a înregistrat oficial organizația pentru a milita în sprijinul „popoarelor pe cale de dispariție și cu număr mic de membri, care sunt discriminate de statul rus.

Matenov a subliniat că obiectivul preliminar al organizației „Asiaticii din Rusia este de a opri războiul din Ucraina, din cauza statisticilor devastatoare privind decesele în luptă ale soldaților din grupurile minoritare. 

În mod similar, consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gerașcenko, a citat surse ucrainene care susțin că autoritățile ruse plătesc sume triple familiilor soldaților decedați din Moscova, comparativ cu familiile soldaților din regiunea Buriatia, dominată de minorități, se mai arată în evaluarea ISW.

Grupuri de protest din enclavele minorităților etnice s-au format deja în Tuva și Buriatia, iar aceste comunități vor continua probabil să protesteze împotriva faptului că Kremlinul se bazează pe generare de forțe de luptă din grupurile de la periferia societății ruse.

Citește și: Zelenski, mesaj pentru ruși după cinci luni de război: „Doar cei care nu cunosc adevărul istoriei ar putea decide să atace Ucraina”

Efort principal al rușilor

Forțele ruse au efectuat un atac la sol limitat la nord-vest de Sloviansk pe 24 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse nu au reușit să preia controlul asupra Bohorodychne, la 20 km nord-vest de Sloviansk. 

Totodatăm, ISW spune că forțele ruse au continuat loviturile de artilerie asupra așezărilor de la sud-est de Izium, de-a lungul graniței Harkov-Donețk, și au lovit așezările suplimentare la sud-vest de Izium în jurul Barvinkove.

Forțele ruse au continuat atacurile la sol la est de Siversk pe 24 iulie. Statul Major Ucrainean a declarat că forțele ruse au încercat fără succes să avanseze la vest de Bilohorivka spre Verkhnokamyanka, care se află la 5 km spre est de Siversk.

Ministerul rus al Apărării a indicat că atacurile rusești s-a concentrat pe suprimarea punctelor de tragere ucrainene la est de Siversk, ceea ce este în concordanță cu rapoartele ucrainene privind continuarea focului de artilerie rusesc asupra așezărilor din zona dintre granița regiunii Lugansk și Siversk. 

Oficialii ruși de ocupație au continuat să stabilească condiții pentru referendumuri pentru integrarea teritoriilor ucrainene ocupate în Federația Rusă, mai spune ISW. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat pe 24 iulie că forțele ruse intenționează să organizeze pseudo-referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate la începutul lunii septembrie, ceea ce este în concordanță cu evaluarea ISW cu privire la calendarul potențial de anexare al Kremlinului.

Consilierul administrativ al regiunii Herson a raportat pe 23 iulie că autoritățile ruse de ocupație acceptă cereri pentru o comisie electorală formată din șapte persoane pentru un referendum în regiunea Herson.

Pe de altă parte, autoritățile ruse încearcă să folosească forța de muncă rusă națională pentru a „reconstrui” zonele distruse ale Ucrainei. Serviciul de știri rusesc din regiunea rusă Tiumen a raportat pe 24 iunie că oficialii ruși recrutează cetățeni din regiune pentru a reconstrui infrastructura civilă din teritoriile Donbas.

Citește și: Care este capcana în care se află Putin. „A părut un bun jucător de noroc în trecut. Un jucător bun, totuși, știe când să renunțe”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri