Ministrul de externe britanic, aflat în vizită în China, critică Beijingul pentru situaţia drepturilor omului

Data publicării:
British Foreign Secretary James Cleverly (L) and Chinese Foreign Minister Wang Yi shake hands
Ministrul de externe britanic James Cleverly s-a întâlnit cu omologul spu chinez, Wang Yi. Foto: Profimedia

Ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, aflat în vizită oficială în China, a declarat miercuri că a discutat chestiuni legate de drepturile omului cu fiecare politician chinez cu care s-a întâlnit.

Primul şef al diplomaţiei britanice care a vizitat China în ultimii cinci ani, James Cleverly s-a întâlnit cu vicepreşedintele chinez Han Zheng şi cu omologul său, Wang Yi.

„Am discutat cu mai mulţi oficiali guvernamentali chinezi de rang înalt şi am ridicat probleme legate de drepturile omului la fiecare dintre aceste întâlniri”, a spus James Cleverly, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Cred că guvernul chinez înţelege că Regatul Unit este consecvent în apărarea drepturilor omului şi voi continua să discut despre aceste probleme”, a adăugat el.

Relații diplomatice deteriorate

După „epoca de aur” dorită de fostul premier David Cameron în 2015, relaţiile dintre Londra şi Beijing s-au deteriorat considerabil în ultimii ani. Cele două ţări au poziţii divergente, în special cu privire la reprimarea mişcării pro-democraţie din Hong Kong, fostă colonie britanică, precum şi cu privire la soarta minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjiang sau asupra acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în Tibet.

Ministerul de Externe chinez afirmă că situaţia din „Hong Kong şi Xinjiang sunt afaceri interne ale Chinei”, iar guvernul chinez „nu permite nicio interferenţă străină”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vizita şefului diplomaţiei britanice în China coincide cu publicarea, miercuri, la Londra a unui raport parlamentar extrem de critic la adresa Beijingului, în care numeşte China o „ameninţare la adresa Regatului Unit şi a intereselor sale” şi cere guvernului să dezvolte o „diplomaţie a descurajării”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri