Mizele Summitului UE-SUA: Cum vrea Biden să se alieze cu UE împotriva Chinei și ce vor liderii europeni de la el

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen, Joe Biden și Emmanuel Macron la Summitul G7 din Marea Britanie.
Ursula von der Leyen, Joe Biden și Emmanuel Macron la Summitul G7 din Marea Britanie. Foto: Profimedia Images

Președintele Statelor Unite Joe Biden se întâlnește, marți, cu liderii Uniunii Europene, la Bruxelles, pentru a discuta despre reînnoirea relațiilor comerciale dintre SUA și UE, dar și pentru a încerca să întărească o alianță între cele două puteri împotriva Chinei, după Summitul NATO unde liderii Alianței au catalogat China drept „o amenințare”

Joe Biden și liderii europeni vor căuta un armistițiu în războaiele comerciale și o soluționare a disputelor vechi de 17 ani care ar trebui să pună capăt litigiului Airbus-Boeing. 

La Bruxelles, Biden se întâlnește cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Președintele SUA se grăbește să recruteze UE ca aliat împotriva Chinei, dar europenii precauți vor ca acesta să pună capăt mai întâi ostilităților comerciale împotriva lor, scrie Politico. Biden ar vrea să folosească ocazia summitului de marți de la Bruxelles pentru a arăta că America și Europa se pot uni împotriva Beijingului în confruntarea supremației tehnologice și comerciale din secolul XXI.

Liderii Uniunii Europene şi preşedintele american Joe Biden se vor angaja să coopereze pentru combaterea schimbărilor climatice, să înceteze disputele comerciale, să coopereze în politica faţă de China și vor pleda pentru realizarea unui nou studiu privind originile COVID şi pentru susţinerea eforturilor de vaccinare a populaţiei mondiale, potrivit proiectului cu concluziile acestui summit, consultat de Reuters.

O mare afacere cu avioanele ar ajuta la reconstruirea încrederii. Este vorba de o dispută veche de 17 ani privind subvențiile plătite producătorilor de avioane Airbus și Boeing.

Washingtonul şi Bruxellesul promit să pună capăt până pe 11 iulie îndelungatei dispute privind subvenţiile pe care fiecare le acordă propriilor producători de avioane - SUA pentru Boeing şi unele state ale UE pentru Airbus - şi până în decembrie să elimine taxele vamale instituite reciproc asupra produselor din oţel.

Totuși, întrebat duminică, într-o conferință de presă, despre eliminarea tarifelor vamale impuse UE de fostul președinte Trump la comerțul cu oțel și aluminiu, Biden a răspuns „O sută douăzeci de zile”, referindu-se - aproximativ - la cât timp a fost în funcție. „Mai scutește-mă. Am nevoie de timp”, a mai spus președintele american.

De asemenea, Bruxellesul doreşte să abordeze şi chestiunea „scurgerilor de carbon” (carbon leakage), adică decizia unor companii de a-şi reloca producţia în ţări cu politici de mediu mai relaxate, o măsură preconizată de Comisia Europeană pentru a combate acest fenomen fiind impunerea unor taxe pe emisiile de carbon în cazul unor produse importate.

Deși cele două părți vor avea o declarație comună, liderii europeni sunt sceptici că Biden va pune capăt războiului comercial inițiat de predecesorul său Donald Trump, care a lovit cu tarife grele asupra UE. Tabăra Uniunii Europene are în continuare o listă de diferențe nerezolvate în domenii precum transferurile de date, impozitarea ecologică și o instanță comercială globală, în cazul în care litigiile comericale dintre SUA și UE sunt la fel de dificil de remediat ca cele cu China.

Într-un efort de a anunța știri pozitive, Biden și von der Leyen vor anunța marți crearea noului organism al Consiliului Comerțului și Tehnologiei pentru a avea un parteneriat larg în domeniul tehnologiei și comerțului. Ambele părți vor înființa echipe de politici comune pentru a contribui la crearea de poziții transatlantice cu privire la o serie de standarde globale de comerț și tehnologie. Consiliul va pune accent pe inteligența artificială, securitatea cibernetică și așa-numitul screening de export - un pas către un front unit împotriva creșterii ambițiilor digitale ale Chinei în întreaga lume.

Summitul UE-SUA începe în jurul prânzului, de asemenea, Biden urmează să se întâlnească cu regele Belgiei, prim-ministrul și ministrul de externe al țării. Miercuri, el se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin la Geneva.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Ce mesaj a transmis Elena, după ce CRBL a fost surprins alături de o tânără de 23 de ani: „În căutare de soț...
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Kramer din "Seinfeld" a avut mult de tras după remarcile rasiste făcute în 2006. Nimic nu a mai fost la fel...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia?
Digi FM
Nadia Comăneci, declarații despre cum i-a schimbat viața gimnastica: „Sportul mi-a dat o voce pe când aveam...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Demi Moore, zeiță în alb, într-o rochie cu decolteu amețitor. La 61 de ani atrage toate privirile oriunde ar...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...