Anca Dragu a fost votată guvernator al Băncii Naționale din Republica Moldova

Data publicării:
Senatoarea USR Anca Dragu
Senatoarea Anca Dragu. Foto: Gov.ro

Anca Dragu este noul guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova. A fost votată vineri seară de Parlamentul de la Chișinău. Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor și președinte al Senatului României. De asemenea, a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi Fondului Monetar Internaţional. Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetățean al Republicii Moldova.

Anca Dragu a fost votată de 58 de deputați din Parlamentul de la Chișinău, relatează deschide.md.

Funcția de guvernator al BNM a rămas vacantă, după ce fostul guvernator Octavian Armașu a fost revocat din funcție, fiind acuzat de deputați de „sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei”.

Potrivit legislației moldovene, candidatul la funcţia de guvernator al BNM trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să aibă studii superioare, să se bucure de o bună reputaţie, să nu aibă în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională. Totodată, acesta este obligat să aibă o experienţă de muncă de cel puţin 10 ani în domeniul financiar sau monetar.

„Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, a spus Anca Dragu, după nominalizarea pentru această funcție.

Dragu este prima femeie numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri