Anca Dragu a fost propusă pentru funcţia de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Anca Dragu
Anca Dragu a fost propusă pentru funcţia de guvernator al Băncii centrale a Republicii Moldova. Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat vineri că o va propune pe Anca Dragu, fost ministru de finanţe şi fostă preşedintă a Senatului României, pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova, care a devenit vacantă după ce joi legislativul moldovean l-a demis pe Octavian Armaşu.

„Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu. (…) Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”, a anunţat Igor Grosu, potrivit NewsMaker, preluată de News.ro.

Potrivit şefului Legislativului moldovean, Anca Dragu are o experienţă „importantă” în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi de aderare la UE. Oficialul a subliniat că Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României.

Reacția Ancăi Dragu

”Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, spune Anca Dragu.

Votul va avea loc vineri la prânz în Parlament. Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetățean al Republicii Moldova.

Reacția USR

”Sunt mândru de această performanță a colegei noastre și este o nouă dovadă a profesionalismului pe care l-a demonstrat de-a lungul întregii sale cariere. Sunt convins că Anca își va aduce contribuția la parcursul european al Republicii Moldova, mai ales în contextul în care Consiliul European a decis recent deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Potrivit acestuia, „USR va continua să-i susțină pe partenerii noștri de peste Prut. Locul Republicii Moldova este în Europa alături de România”.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova (BNM), Octavian Armaşu, a fost revocat din funcţia de guvernator al BNM în seara zilei de 21 decembrie, în aceeaşi zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furaţi în frauda bancară de un miliard de dolari din perioada 2014-2015. Deputaţii PAS (partidul de guvernământ la Chişinău) au criticat lipsa de acţiune a guvernatorului BNM pentru recuperarea resurselor financiare furate. În mod special, parlamentarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Armaşu nu i-a suspendat pe angajaţii BNM care sunt învinuiţi în dosarul „frauda bancară”. La rândul său, Octavian Armaşu a motivat că nu dispune de pârghii pentru a suspenda persoanele respective din funcţie.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri