Exclusiv Cum a fost ziua de 24 februarie 2022 la Chișinău. Maia Sandu: Toată lumea era șocată. Prima dată nu am crezut că Rusia a atacat Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. FOTO: Profimedia Images

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a povestit la Jurnalul de Seară de la Digi24 cum a fost pentru Chișinău și pentru moldoveni ziua de 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia rusă în Ucraina. Maia Sandu spune că a aflat vestea de pe internet și a fost șocată. „Nu am crezut pentru că e greu să cred că în secolul nostru se poate întâmpla așa ceva”.

Maia Sandu: Când m-am trezit la ora 4, m-am informat de pe internet, la 5 eram la birou și am început să lucrăm pe direcțiile principale, să primim refugiați pentru că imediat au început semnale că oameni din apropierea noastră au început să vină.

Noi ne-am pregătit pentru că au fost discuții despre faptul că Rusia ar putea să atace, chiar dacă mi-a fost greu să cred. Prima dată nu am crezut pentru că e greu să cred că în secolul nostru se poate întâmpla așa ceva.

În primele zile de război au venit zeci de mii de oameni din Ucraina, am lucrat foarte bine cu cetățenii, cu societatea civilă, cu domeniul privat. E datoria noastră și în continuare vom face totul pentru a-i ajuta pe acești oameni și le mulțumesc și moldovenilor mei.

Toată lumea era șocată și toată lumea aștepta să vadă ce le spunem noi, noi le-am spus că sunt în siguranță pentru că erau în acele zile, nu era clar ce se întâmplă după asta. Ne-am pregătit pentru toate scenariile, din fericire Ucraina a rezistat și Rusia nu s-a mai apropiat de hotarele noastre, din fericire a fost îndepărtată.

Bineînțeles că ne consumă energie și timp, iar propaganda și dezinformanrea nu sunt lucruri noi, acum e și mai periculos pentru că ține de război și creează această teamă. Noi vrem ca cetățenii noștri să aleagă pentru ei fără să aibă aceste frici.

Conflictul transnistrean a fost creat ca să ne creeze probleme și impediemnte, iată acum se face același lucru. Eu am încredere în moldoveni, am învățat lecțiile din trecut, vrem să ne consolidăm democrația, instituțiile democratice. Moldovenii nu vor să trăiască într-un regim care trimite tineri la închisoare pentru că critică președintele și își trimite opozanții la închisoare și îi ucide.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri