Mandatul lui Andrei Năstase de primar al Chișinăului, validat după 16 luni de așteptare

Data publicării:
andrei nastase
Andrei Năstase Foto: Facebook

Andrei Năstase este noul primar al Chișinăului după un an și patru luni de așteptare. Mandatul acestuia a fost validat, marți, de Curtea de Apel de la Chișinău care a declarat legale alegerile locale anticipate de anul trecut.

Andrei Năstase a fost ales în iunie 2018 în funcția de edil al Chișinăului, dar scrutinul a fost anulat atunci de instanță. Motivul - acesta ar fi făcut propagandă electorală în ziua scrutinului.

Potrivit deciziei magistraţilor, a fost anulată hotărârea Judecătoriei Chişinău din 19 iunie 2018 şi se confirmă rezultatele alegerilor locale din Chişinău din 3 iunie 2018. De asemenea, se consideră ales în conformitate cu rezultatele alegerilor locale pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase.

Scrutinul din 3 iunie 2018, câştigat în faţa lui Ion Ceban (Partidul Socialiştilor), a fost anulat în instanţă în perioada guvernării Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc. Motivarea instanţei a fost că ambii candidaţi au făcut propagandă electorală în ziua alegerilor, dar decizia a provocat proteste atât ale opoziţiei de atunci, cât şi din partea cancelariilor europene.

Acum, Andrei Năstase ar trebui să aleagă între funcția de primar proaspăt confirmată și cea de ministru de Interne, pe care o deține în prezent în guvernul condus de Maia Sandu.

Decizia de marți a Curţii de Apel poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie, numai că mandatul lui Andrei Năstase confirmat acum de Curtea de Apel se va încheia peste două săptămâni, data la care s-a decis să aibă loc un nou scrutin. 

În 20 august, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), care formează Blocul ACUM, au anunţat că au ajuns la un consens în privinţa candidaturii la funcţia de primar al Chişinăului în persoana lui Andrei Năstase pentru noi alegeri, care sunt programate pentru 20 octombrie.

Socialistul Ion Ceban şi-a anunţat la rândul său participarea la alegerile din 20 octombrie, scrie Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri