Moment istoric. Statele G7 s-au pus de acord să oprească finanțarea internațională pentru exploatarea cărbunelui

Data actualizării: Data publicării:
Excavator cu cărbune într-o mină de cărbune
Foto: Profimedia Images

Cele șapte cele mai mari economii ale lumii s-au pus de acord, vineri, să oprească finanțarea internațională a proiectelor energetice pe bază de exploatare a cărbunelui până la finalul acestui an, într-o încercare de a întrerupe sprijinul pentru toți combustibilii fosili și pentru a atinge țintele globale legate de criza climatică, relatează Reuters.

Întreruperea finanțării pentru folosirea combustibililor fosili reprezintă un pas important pentru a opri creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius peste normalul perioadei pre-industriale, despre care cercetătorii spun că ar duce la evitarea consecințelor cele mai devastatoare ale schimbărilor climatice.

Acceptarea de către Japonia a acestui important pas într-un timp atât de scurt mai înseamnă și că celelalte țări care încă folosesc cărbunele, precum China, vor deveni din ce în ce mai izolate pe plan mondial și ar putea să se confrunte cu presiuni pentru a opri poluarea.

„Investițiile internaționale în proiecte pe bază de cărbune trebuie să se oprească acum”, au transmis statele G7 (Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia + Uniunea Europeană) într-un comunicat.

„Ne angajăm să facem pași concreți pentru a opri în mod absolut sprijinul guvernelor pentru proiecte de energie pe bază de cărbune până la finalul lui 2021”, se arată în comunicat.

Alok Sharma, președintele summitului climatic COP26, a făcut din oprirea finanțării internaționale pentru cărbun o „prioritate personală”, pentru a încheia dependența de combustibili fosili și a cerut ca summitul ONU din noiembrie să fie cel care „va face utilizarea cărbunelui istorie”.

Statele G7 s-au pus de acord, de asemenea, să „lucreze cu partenerii globali pentru schimbarea parcului auto în vederea înlocuirii vehiculelor poluante cu vehicule cu emisii zero” pentru a elimina carbonul din sectorul energetic în anii 2030 și eliminarea completă a finanțării pentru combustibili fosili, deși nu a fost stabilit niciun deadline pentru acesta.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri