Moscova e acuzată că plătește familiile ruse pentru a adopta copii ucraineni. 1.000 de minori ar fi fost duși ilegal în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
copil suparar care sta pe covorsi isi acopera fata cu mainile
Moscova e acuzată plătește familiile ruse pentru a adopta copii ucraineni. 1.000 de minori ar fi fost duși ilegal în Rusia. Foto: GettyImages

Autorităţile ruse au transferat peste 1.000 de copii ucraineni în Rusia pentru a fi daţi spre adopţie unor familii de ruşi, potrivit unui raport al Institutului american pentru Studiul Războiului. Cei care adoptă copii din Ucraina primesc și bani pentru acest lucru.

Experţii ISW spun că au avut acces la o postare a guvernului de la Moscova, care între timp a fost eliminată, în care era menţionat un program de adopţii pentru minorii ucraineni, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit ISW, mesajul fusese postat de serviciile pentru problemele minorilor din regiunea rusă Krasnodar, care comunicase despre un program în cadrul căruia autorităţile ruse au transferat peste 1.000 de copii din Mariupol (sud-estul Ucrainei) în diferite zone din Federaţia Rusă precum Tiumeni, Irkuţk, Kemer şi ţinutul Altai, unde au fost adoptaţi de familii de ruşi. Acuzații similare au venit și din partea guvernului ucrainean.

Mariupol este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, care a căzut în mâinile forţelor ruse după trei luni de asediu, fiind aproape în întregime distrus de bombardamente, ceea ce a provocat o gravă criză umanitară.

Potrivit administraţiei din Krasnodar, peste 300 de copii aşteaptă „să-şi cunoască noile familii” în Rusia, conform grupul de experţi americani, care afirmă că cetăţenii ruşi care decid să adopte copii ucraineni primesc o recompensă financiară unică de la stat.

Pe de altă parte, conform ISW, Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării ucrainean a transmis că autorităţile ruse au transferat 30 de copii din oraşele Harţîzsk, Ilovaisk şi Zugres, din regiunea Doneţk, în oraşul rus Nijni Novgorod, sub pretextul că aceştia participă la programe de formare educaţională pentru tineri.

Transferul cu forţa al copiilor dintr-un grup în altul „cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional etnic, rasial sau religios” reprezintă o încălcare a Convenţiei pentru prevenirea crimelor de genocid, notează ISW.

Astfel de acţiuni ale Federaţiei Ruse încalcă în mod flagrant Convenţia de la Geneva pentru protecţia persoanelor civile în timp de război din 1949, care prevede obligaţia statului ocupant de a nu schimba starea civilă a copiilor, precum şi a Convenţiei ONU privind drepturile copilului din 1989, atenţionează Ministerul de Externe ucrainean, citat de Unian.

Rusia a lansat la 24 februarie o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei, numind-o „operaţiune militară specială”, sub pretextul protejării comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie, Kievul acuză Moscova că îi forţează pe ucrainenii şi în special pe copiii din zonele ocupate de trupele ruse să se refugieze mai degrabă în Rusia decât spre alte regiuni ale Ucrainei, o politică pe care autorităţile ucrainene o compară cu „deportările”. Mai multe familii din Mariupol au povestit pentru AFP că au fost obligate să se refugieze în Rusia împotriva voinţei lor, pentru a fugi din calea luptelor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri