Negocierile de pace sună mai „realist”, dar este nevoie de mai mult timp, spune președintele Ucrainei

Data publicării:
zelenski in birou
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că discuțiile de pace sună mai realist, dar că este nevoie de mai mult timp, transmite Reuters. Declarația vine în contextul în care în atacurile aeriene rusești au murit cinci oameni în capitala Kiev, iar numărul refugiaților a ajuns la 3 milioane.

"Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei", a afirmat preşedintele Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este prea devreme pentru a spune cum vor progresa discuțiilor. 

Rusia numește acțiunile sale o "operație militară specială" de demilitarizare și "denazificare" a Ucrainei. Ucraina și aliații occidentali numesc acest lucru un pretext neîntemeiat pentru un război care a stârnit temeri privind un conflict mai extisn în Europa.

Preşedintele SUA, Joe Biden, va participa săptămâna viitoare la întrunirea extraordinară a liderilor NATO, a anunțat Misiunea SUA de la Bruxelles. De asemenea, liderul de la Casa Albă se va alătura "după toate probabilităţile" și summitului Celor 27 de şefi de stat şi de guvern din cadrul Uniunii Europene, de pe 24 martie de la Bruxelles, pentru a discuta despre conflictul din Ucraina.

"Președintele Biden va veni la cartierul general NATO săptămâna viitoare, unde va participa la întrunirea extraordinară a liderilor Alianței NATO", a anunțat marți Misiunea SUA la NATO pe pagina de Twitter. 

Preşedintele Joe Biden va anunţa miercuri o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse, a declarat marţi seară un oficial al Casei Albe.Preşedintele american urmează să facă acest anunţ după o intervenţie video a omologului său ucrainean

Volodimir Zelenski în faţa Congresului Statelor Unite. Aceasta ridică "totalul anunţat doar în ultima săptămână la un miliard de dolari", a spus oficialul american sub rezerva anonimatului.

"În total, preşedintele a autorizat două miliarde de dolari în materie de securitate de la începutul administraţiei (Biden). Statele Unite rămân de departe cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei", a spus el.

Conform programului oficial, preşedintele Joe Biden urmează să vorbească despre asistenţa Statelor Unite pentru Ucraina miercuri, la ora 11:45 (15:45 GMT).
Preşedintele Zelenski va avea o intervenție la ora 13:00 GMT în faţa Congresului american, ai cărui membri îl îndeamnă în mod regulat pe preşedintele Biden să îşi înăsprească tonul la adresa Rusiei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri