Netanyahu vrea să expulzeze o mie de migranți eritreeni, după confruntările violente de la Tel Aviv: „A fost depăşită linia roşie”

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin Netanyahu cu steaguri israeliene în spate gesticulează cu mâna stângă
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului. FOTO: Getty Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că vrea să expulzeze circa o mie de migranţi eritreeni, după confruntările violente pe care aceştia le-au avut între ei şi cu poliţia, sâmbătă, la Tel Aviv, relatează agenţiile AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

Confruntările au izbucnit sâmbătă, când o manifestaţie a migranţilor împotriva unui eveniment organizat de ambasada Eritreei a degenerat şi circa 140 de persoane au fost rănite în urma violenţelor, inclusiv poliţişti.

Sute de migranţi eritreeni ostili guvernului de la Asmara au încercat să împiedice desfăşurarea acelui eveniment. Poliţia israeliană a stabilit că este vorba despre o manifestaţie ilegală şi a ordonat evacuarea străzii, dar migranţii protestatari au refuzat să se conformeze şi au urmat confruntări cu poliţiştii, "care au recurs la tiruri cu gloanţe reale împotriva turbulenţilor", potrivit unui comunicat al poliţiei, care menţionează cel puţin 49 de poliţişti răniţi.

În acest timp, într-un alt cartier din Tel Aviv au izbucnit confruntări între migranţi susţinători şi opozanţi ai regimului autoritar din Eritreea.

"A fost depăşită o linie roşie", a declarat duminică premierul Netanyahu, la o reuniune a comitetului ministerial însărcinat cu problema migraţiei. "Revolte, vărsare de sânge - aceasta este o fărădelege pe care nu o putem accepta", a indicat el, anunţând totodată că este avută în vedere expulzarea a circa o mie de migranţii din Eritreea către ţara lor, respectiv aceia care au luat parte la violenţe.

Circa 18.000 de migranţi eritreeni se află în Israel. Majoritatea au intrat clandestin în această ţară trecând prin peninsula egipteană Sinai şi s-au instalat în cartierele sărace din Tel Aviv. Aceşti migranţi şi-au părăsit ţara care este condusă cu o mână de fier de preşedintele Isaias Afwerki de când Eritreea a obţinut în 1993 independenţa după trei decenii de război cu Etiopia.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri