Netanyahu spune că nu va accepta o recunoaștere internațională a unui stat palestinian: „Ar oferi o recompensă uriașă terorismului”

Data publicării:
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu, premierul guvernului israelian. Foto: Profimedia Images

Premierul guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, a respins, joi seară, orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian în afara cadrului unei reluări a negocierilor de pace israeliano-palestiniene, afirmând că o astfel de iniţiativă va „oferi o recompensă uriaşă terorismului”.

Doi influenţi miniştri israelieni de extremă-dreapta, Itamar Ben Gvir şi Bezalel Smotrich, însărcinaţi cu securitatea naţională şi, respectiv, finanţele, au respins deja, joi, în termeni similari, un plan menţionat de cotidianul american The Washington Post.

Publicația americană relatează că Statele Unite, principalul aliat al Israelului, şi mai multe ţări arabe apropiate guvernului american lucrează la un plan complet menit să stabilească o pace israeliano-palestiniană durabilă după încheierea războiului dintre Israel şi Hamas.

„Israelul va continua să se opună recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaştere, după masacrul din 7 octombrie, ar oferi o recompensă uriaşă unui terorism fără precedent şi ar împiedica orice viitor acord de pace”, a scris Netanyahu în ebraică pe contul său de Twitter.

„Israelul respinge categoric dictatele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii”, a adăugat el, reafirmând că un acord de pace poate rezulta doar din „negocieri directe fără condiţii prealabile”.

Punerea în aplicare a planului menţionat de WaPo ar urma să înceapă cu o încetare a focului „cu o durată estimată de cel puţin şase săptămâni”, a relatat cotidianul american, citând responsabili americani şi arabi care speră la un acord înainte de 10 martie, data de începere a Ramadanului.

Ar include în special o pauză în lupte, eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în cursul atacurilor din 7 octombrie în Israel şi închişi de atunci în Fâşia Gaza şi un calendar pentru eventuala înfiinţare a unui stat palestinian.

„Nu vom fi niciodată de acord cu un astfel de plan, care spune în realitate că palestinienii merită o recompensă pentru teribilul masacru pe care l-au comis”, a scris Smotrich pe Twitter calificând un stat palestinian ca fiind „ameninţare existenţială pentru statul Israel”. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri