Noul emir al Kuweitului a depus jurământul. Șeicul Meshal a profitat de ocazie ca să-i critice pe aleși și pe guvernanți

Data publicării:
Meshal al-Ahmad
Emirul Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah (foto) va trebui să desemneze un prim-ministru. Sursa foto: Profimedia Images

Noul emir al Kuweitului, Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, a depus miercuri jurământul în faţa Adunării Naţionale, prilej cu care a criticat aleşii şi guvernul pentru anumite decizii luate împotriva intereselor ţării, transmit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

După depunerea jurământului, Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah a criticat hotărârea autorităţilor de a desemna în unele funcţii persoane care ''nu sunt compatibile cu cele mai simple reguli de justiţie şi onestitate''.

De asemenea, el a formulat obiecţii faţă de graţierea mai multor condamnaţi şi reprezentanţi ai opoziţiei.

„Am menţionat în discursurile precedente sarcinile naţionale care trebuie să fie îndeplinite”, a declarat liderul în vârstă de 83 de ani în faţa membrilor parlamentului kuweitian, reproşând pasivitatea instituţiilor.

Pe 5 decembrie, noul lider a semnat un decret prin care se impune o pauză în procesul de angajări în funcţii publice.

Kuweitul, ce are frontiere terestre cu Arabia Saudită şi Irak, deţine 7% din rezervele mondiale de ţiţei. Ţara are o mică datorie externă şi posedă unul dintre fondurile suverane cele mai puternice din lume.

Totuşi, Kuweitul a fost marcat de crize repetate între parlament şi guvernul dominat de familia princiară Al-Sabah. Aceste blocaje au împiedicat adoptarea de reforme menite să diversifice economia kuweitiană, în timp ce deficitele bugetare cumulate şi lipsa de investiţii străine au amplificat criza.

Noul emir va trebui să aleagă un prinţ moştenitor şi întrebarea este dacă va opta sau nu pentru un reprezentant al tinerei generaţii Al-Sabah. De asemenea, el va trebui să desemneze un prim-ministru, al cărui guvern va trebui să trateze cu un parlament unde opoziţia este extrem de activă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri