Noul președinte sud-coreean vrea ca SUA să trimită submarine, portavioane și bombardiere nucleare pentru descurajarea Phenianului

Data actualizării: Data publicării:
Nave ale Marinei SUA și avioane de războiparticipă la exerciții militare
Desfășurarea de bombardiere, portavioane și submarine nucleare americane în zonă face parte din promisiunile pe care noul președinte sud-coreean le-a făcut în timpul campaniei electorale în care a spus că va „răspunde ferm” la provocările Coreei de Nord. Foto: Profimedia Images

Consilierii președintelui ales al Coreei de Sud au cerut ca SUA să aducă din nou bombardiere nucleare, portavioane și submarine în Peninsula Coreeană pentru a răspunde amenințărilor nord-coreenilor care continuă să testeze rachete balistice intercontinentale, informează Reuters.

Echipa de asistenți în politică externă și securitate ai noului președinte Yoon Suk-yeol s-a întâlnit cu consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, în timp ce președintele sud-coreean caută să obțină o implicare mai mare a americanilor pentru a descuraja amenințările Coreei de Nord.

„Desfășurarea activelor strategice este un element important de consolidare a eforturilor extinse de descurajare, iar subiectul a fost abordat în mod natural în timpul discuțiilor”, a spus Park Jin, liderul delegației sud-coreene.

Park a explicat că ambele părți au căutat să sporească modalitățile de descurajare nucleară implementate de Statele Unite în cadrul discuțiilor de coordonare a măsurilor luate împotriva amenințării nord-coreene. Un alt subiect al negocierilor a fost programarea unui summit cu președintele Joe Biden.

Noul președinte al Coreei de Sud vrea ca SUA să trimită submarine, portavioane și bombardiere nucleare în regiune
Presa sud-coreeană speculează că începând din primăvara acestui an cele două state ar putea să reia exercițiile cu bombardiere nucleare, care nu au mai fost utilizate în ultimii cinci ani. Foto: Profimedia Images

Coreea de Sud schimbă strategia, vrea un răspuns agresiv la testele cu rachete balistice ale Coreei de Nord

Un oficial de la Casa Albă întrebat de aceste discuții nu a dorit să elaboreze pe această temă, spunând doar că cele două părți au purtat „discuții generale” despre angajamentele de apărare ale Statelor Unite.

Desfășurarea de bombardiere, portavioane și submarine nucleare americane în zonă face parte din promisiunile pe care noul președinte sud-coreean le-a făcut în timpul campaniei electorale în care a spus că va „răspunde ferm” la provocările Coreei de Nord.

Yoon a promis că va „normaliza” antrenamentele militare comune cu SUA care au fost reduse în timpul mandatului fostului președinte liberal Moon Jae-in, în încercarea de a îmbunătății relațiile cu Kim Jong-un pentru a relua discuțiile pe tema denuclearizării Peninsulei Coreene.

Phenianul a denunțat de mult timp exercițiile militare dintre Washington și Seul și le-a catalogat drept pregătiri de război. În ultimul timp, SUA și Coreea de Sud s-au concentrat mai mult pe simulări pe calculator și au renunțat la antrenamentele cu bombardiere și portavioane.

profimedia-0673931200
Imagini publicate de Phenian cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, prezent la presupusa lansare a celei mai mari rachete balistice din arsenalul Coreei de Nord. Foto: Profimedia

Bombardierele nucleare americane ar putea reveni în Pensinsula Coreeană după cinci ani de absență

Presa sud-coreeană speculează că începând din primăvara acestui an cele două state ar putea să reia exercițiile cu bombardiere nucleare, care nu au mai fost utilizate în ultimii cinci ani.

Delegația sud-coreeană l-a invitat pe Biden să viziteze Seulul când va călători în Asia pentru a se întâlni cu liderii din Japonia, Australia și India, potrivit lui Park.

Park este unul dintre principalii candidați pentru poziția de ministru de externe sub administrația noului președinte al Coreei de Sud.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri