Dependența Indiei de armele Rusiei explică refuzul de a condamna invazia Ucrainei. Țara este a 6-a economie globală și partener al SUA

Data publicării:
armata india kalasnikov
India prevede să-şi majoreze propria producţie de arme, datorită în special unei colaborări cu producătorul rus Kalaşnikov. Foto: Profimedia Images

Frontierele pe care India le apără cu arme ruseşti împotriva vecinilor săi pakistanezi şi chinezi explică de ce această ţară pare „ezitantă”, potrivit liderului american Joe Biden, în răspunsul său la invazia rusă a Ucrainei, opinează experţi, informează joi AFP.

Contrar altor membri ai „Quad” (Australia, Japonia şi SUA), India continuă să cumpere petrol rusesc şi a refuzat să se ralieze voturilor care condamnă Moscova la Naţiunile Unite.

New Delhi califică Moscova drept „vechi prieten” şi „pilon esenţial” al politicii externe indiene datorită „parteneriatului său strategic” pentru securitatea naţională a Indiei.

Iar analiştii indieni nu se aşteaptă la o schimbare de atitudine a Indiei faţă de Rusia în viitorul apropiat, conform Agerpres.

India cheltuie în fiecare an miliarde de dolari pentru achiziţia şi întreţinerea de armament rusesc desfăşurat de-a lungul frontierelor sale comune cu Pakistanul şi China.

În ciuda unor recente importuri de arme din SUA, Israel, Franţa şi Italia, circa 60-70% din arsenalul militar indian rămâne rusesc.

Potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), 46% din importurile indiene proveneau din Rusia în perioada 2017-2021.

Rusia „a rămas mereu neafectată de presiunile externe şi ne-a aprovizionat atunci când aveam nevoie, fără abateri”, a explicat pentru AFP Nandan Unnikrishnan, de la Observer Research Foundaion, grup de reflecţie cu sediul la New Delhi. Fiabilitatea Rusiei timp de decenii constituie, potrivit expertului, piatra de temelie a relaţiilor bilaterale, de la prima achiziţie de către New Delhi a unor avioane de luptă MiG-21 de la Uniunea Sovietică, în 1962.

Aceste legături militare au fost cizelate şi cimentate prin înfrângerea Indiei de către China în timpul războiului frontalier din 1962, apoi de conflictul cu Pakistanul, în 1971, care a dus la crearea Bangladeshului.

Un tratat de prietenie şi cooperare indo-sovietic istoric a fost semnat în 1971.

„Războiul din Ucraina nu schimbă contextul vecinătăţii noastre şi atunci de ce ar trebui să ne gândim să schimbăm furnizorul nostru care a demonstrat de multă vreme că este unul de încredere şi fără să existe un înlocuitor realist?”, întreabă expertul.

Potrivit Institutului Internaţional de Studii de Securitate, India deţine circa 3.500 de tancuri de luptă de origine rusă, fabricate în India sub licenţă, şi o flotă de avioane de vânătoare Suhoi şi MiG.

Singurul port-avion operaţional al Indiei este Amiral Gorşkov, o navă din epoca sovietică modernizată. Patru dintre cele zece distrugătoare ale sale sunt de origine rusă, la fel ca opt dintre cele 14 submarine cu propulsie nucleară pe care le deţine.

De asemenea, India are în curs importante comenzi de arme ruse, printre care un contract în valoare de 5 miliarde de dolari pentru opt sisteme de apărare antiaeriană S-400 cu rază lungă de acţiune, pe care a început să le primească anul trecut, dar şi pentru patru fregate şi un submarin cu propulsie nucleară.

„O astfel de dependenţă face foarte dificil pentru India să adopte o altă poziţie faţă de Rusia”, subliniază Manoj Joshi, expert în politică internaţională.

Furnizarea de armament implică în mod evident angajamente pentru decenii generate de necesitatea unor revizii de întreţinere şi de mentenanţă periodice şi de înlocuirea de piese, a adăugat expertul.

În afară de aceasta, armamentul rus este relativ ieftin. În plus, ţările occidentale sunt mult mai scrupuloase decât Moscova în ceea ce priveşte transferul de tehnologii care permit fabricarea de arme în India, subliniază de asemenea experţi.

India prevede să-şi majoreze propria producţie de arme, datorită în special unei colaborări cu producătorul Kalaşnikov, pentru fabricarea de AK-203. Grupul rus a anunţat anul trecut că a încheiat un acord în vederea furnizării a peste 600.000 de mitraliere, care vor fi fabricate la faţa locului.

Cele două ţări au coprodus deja rachete de croazieră BrahMos. Una dintre ele care a fost trasă „în mod accidental”, potrivit New Delhi, a aterizat în Pakistan luna aceasta.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri