SUA: Coreea de Nord testează un nou sistem de rachete balistice intercontinentale, o escaladare gravă

Data publicării:
kim jong un se uita pe fereastra cu un binoclu
Liderul nord-coreean Kim Jong Un urmărește cu binoclul un test cu rachete Foto: Profimedia Images

Statele Unite au ajuns la concluzia că Phenianul testează un nou sistem de rachete balistice intercontinentale, prin două dintre lansările sale recente, ceea ce, potrivit oficialilor americani, reprezintă o „escaladare serioasă” din partea Coreei de Nord, relatează CNN.

Cele două teste cu rachete balistice au fost efectuate la 26 februarie și 4 martie. Ele nu au avut ca scop demonstrarea razei de acțiune sau a capacității rachetelor, ci au fost destinate probabil evaluării unor elemente ale noului sistem, înainte de a trece la un test propriu-zis pentru întreaga rază de acțiune, test care va fi prezentat eventual drept „o lansare spațială”, a declarat joi secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Phenianul a afirmat deja după aceste tiruri, de la sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, că este vorba despre „teste de dezvoltare a sateliţilor”, reamintește AFP, preluată de Agerpres.

Noul sistem, au precizat oficialii americani, a fost prezentat pentru prima dată în timpul paradei Partidului Muncitorilor în octombrie 2020 și apoi la o expoziție de apărare în octombrie 2021.

SUA pregătesc noi sancțiuni

Ca răspuns la aceste noi teste, Statele Unite vor anunţa vineri măsuri pentru „a opri Coreea de Nord să aibă acces la produse şi tehnologii străine care să îi permită să-şi dezvolte programele de armament interzise”, iar „alte acţiuni vor urma în zilele următoare”, a declarat o sursă de la Casa Albă.

„Statele Unite au decis să facă publice aceste informaţii şi să le împărtăşească aliaţilor şi partenerilor noştri, deoarece acordăm prioritate reducerii riscurilor strategice şi pentru că noi credem cu tărie că întreaga comunitatea internaţională trebuie să vorbească cu o singură voce pentru a se opune dezvoltării viitoare a unor astfel de arme de către Coreea de Nord”, a spus responsabilul.

„Continuăm să căutăm dialogul diplomatic şi suntem pregătiţi pentru o întâlnire necondiţionată” cu nord-coreenii, a adăugat el.

Washingtonul şi partenerii săi nu au reușit la începutul acestei săptămâni să adopte în Consiliul de Securitate al ONU un text împotriva Coreei de Nord, lovindu-se de opoziţia Rusiei şi Chinei.

Noul președinte sud-coreean a promis că-l va învăța „bunele maniere” pe Kim Jong-un

În ciuda sancţiunilor internaţionale aplicate pentru testele sale nucleare şi de rachete balistice intercontinentale, Phenianul a respins până acum toate ofertele de dialog de la eşecul negocierilor, în 2019, dintre liderul Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea dată, Donald Trump.

Coreea de Nord şi-a intensificat modernizarea armatei şi a avertizat în ianuarie că ar putea ridica moratoriul autoimpus privind testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor nucleare.

Anunţul Statelor Unite intervine imediat după victoria în alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud a lui Yoon Suk-yeol care doreşte să înăsprească tonul împotriva Coreei de Nord. Noul preşedinte sud-coreean, pe care Joe Biden l-a sunat joi pentru a-l felicita, a promis astfel că îl „va învăţa câteva bune maniere” pe Kim Jong-un, liderul nord-coreean

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri