Video O adolescentă din Iran e în moarte cerebrală după ce ar fi fost bătută de poliția moralității pentru că nu purta hijab

Data publicării:
armita iran
Armita Garawand a intrat în comă în circumstanţe controversate la începutul lunii octombrie. Foto: Twitter

O adolescentă iraniană în vârstă de 16 ani este în moarte cerebrală după ce ar fi fost bătută de ofițerii așa-zisei „poliții a moralității” pentru că nu purta hijab, transmite presa locală. 

Armita Garawand a intrat în comă în circumstanţe controversate la începutul lunii octombrie. În vârstă de 16 ani şi originară din Kermanshah, un oraş din vestul Iranului cu populaţie predominant kurdă, adolescenta este internată la spitalul Fajr din Teheran de la 1 octombrie, după ce a leşinat în metroul din Teheran.

„Starea de sănătate a Armitei Garawand nu este încurajatoare şi, în pofida eforturilor medicilor, ea pare să fie în moarte cerebrală", a indicat agenţia Borna, afiliată Ministerului Tineretului şi Sportului, conform Agerpres.

Circumstanţele în care acesteia i s-a făcut rău sunt controversate. Autorităţile susţin că adolescenta a suferit o „cădere de tensiune” şi neagă orice „altercaţie verbală sau fizică” între ea „şi pasageri sau personalul metroului”.

Cu toate acestea, potrivit unor ONG-uri, liceana a fost grav rănită în urma unui „agresiuni” comise de membri ai poliţiei moravurilor, responsabili cu aplicarea regulilor stricte privind portul hijab-ului de către femeile iraniene.

De asemenea, martorii susțin că fata a fost bătută de ofițeri în timp ce se afla la metrou, potrivit BBC.

Imaginile de pe camerele de supraveghere din stația de metrou Shohada din capitală o arată pe Armita urcând într-un tren, cu părul descoperit, alături de alte două femei. Câteva clipe mai târziu, una dintre ele iese din metrou și se apleacă. Apoi, împreună cu alte persoane o scot afară pe Armita trăgând-o de mâini și de picioare .

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cazul a avut loc la puţin peste un an după moartea în custodie, la 16 septembrie 2022, a Mahsei Amini, o tânără iraniană de origine kurdă, în vârstă de 22 de ani, arestată de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat regulile vestimentare stricte impuse femeilor în Iran.

Moartea acesteia a declanşat o amplă mişcare de protest în ţară, soldată cu câteva sute de morţi, printre care membri ai forţelor de ordine, şi arestarea a mii de persoane.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri