O comisie specială pentru investigarea Asaltului de la Capitoliu din 6 ianuarie a fost creată de Camera Reprezentanților

Data publicării:
Momentul în care protestatarii intră în Capitoliul SUA.
Momentul în care insurecționiștii intră în Capitoliul SUA. Foto: Getty Images

Lidera Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, a anunțat, joi, crearea unei comisii speciale pentru investigarea Asaltului de la Capitoliu, din 6 ianuarie. Decizia vine după ce republicanii din Congres au blocat crearea unei comisii de anchetă.

„În această dimineaţă, cu mare solemnitate şi tristeţe, anunţ crearea de către Camera Reprezentanţilor a unei comisii speciale asupra insurecţiei de la 6 ianuarie”, a spus Nancy Pelosi. citată de Agerpres. „Este fundamental să căutăm adevărul asupra a ceea ce s-a întâmplat şi să ne asigurăm că un atac ca acela nu se va mai putea repeta”, a adăugat ea.

La sfârşitul lunii mai, republicanii s-au opus creării unei comisiei independente, cu cinci membri aleşi de democraţi şi alţi cinci aleşi de republicani, pe modelul celei create după atentatele de la 11 septembrie 2001. Ei au spus atunci că sunt deja în derulare investigaţii parlamentare şi că este suficientă ancheta poliţiei. În lipsa unui sprijin suficient, chiar dacă şase senatori republicani s-au alăturat democraţilor, Congresul nu a aprobat crearea comisiei.

O lună mai târziu, democraţii au anunţat această nouă comisie, menită a centraliza multiplele anchete parlamentare deja lansate. Formată din congresmeni, ea riscă să fie percepută ca mai puţin imparţială.

„Cu siguranţă, ar fi fost preferabil să avem o comisie externă”, a recunoscut joi Nancy Pelosi într-o conferinţă de presă. „Însă nu am intenţia să mă feresc de responsabilităţile noastre”, a adăugat ea, exprimându-şi speranţa că liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, va numi „oameni responsabili” în această comisie specială.

Citiți și: Donald Trump este președintele SUA, iar Joe Biden este un „actor” care joacă un rol într-o falsă Casă Albă. Cele mai noi teorii QAnon

„Este evident că republicanii se tem de adevăr”, a declarat ea. Nancy Pelosi nu a oferit un termen pentru redactarea raportului final. „Calendarul va fi atât de lung cât va trebui pentru ca ei să îşi desfăşoare ancheta asupra cauzelor” asaltului, a subliniat ea.

Din ianuarie, poliţia federală a mobilizat mijloace considerabile pentru a identifica cele circa 800 de persoane implicate în Asaltul asupra Capitoliului, care a şocat America. Până acum, au fost găsite 500 de persoane, ele fiind inculpate pentru diferite capete de acuzare, mai mult sau mai puţin grave.

În urma atacului mortal de la Capitoliu, instigat de Trump după luni de zile în care a susținut, în mod fals, că a câștigat alegerile prezidențiale din 2020, Trump a fost pus sub acuzare pentru a doua oară de Camera Reprezentanților, primul președinte american care a trecut prin această procedură de două ori. Trump a fost, ulterior, achitat, de Senatul american.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri