Donald Trump este președintele SUA, iar Joe Biden este un „actor” care joacă un rol într-o falsă Casă Albă. Cele mai noi teorii QAnon

Adrian Dumitru Data publicării:
Bărbați îmbrăcați în tricouri albe cu șepci roșii MAGA
Adepți QAnon la un miting pro-Trump din Ohio, în 2018. Foto: Profimedia Images

Deși Joe Biden este președintele Statelor Unite ale Americii de o jumătate de an deja, unii dintre susținătorii lui Donald Trump încă mai speră, iar unii chiar cred cu tărie, că fostul președinte se va întoarce la Casa Albă „cât de curând”. Deși teoriile conspirației, una mai ridicolă ca cealaltă, au fost negate de realitate una câte una, din 3 noiembrie și până astăzi, conspiraționiștii QAnon continuă să creeze și să promoveze altele noi, cu convingerea că de această dată ele se vor adeveri.

După ce majoritatea rețelelor sociale au eliminat de pe platformele lor informațiile false și înșelătoare sau conspirațiile, adepții QAnon s-au refugiat fie pe unele platforme „prietenoase” cu acest tip de conținut, fie pe pagini de internet proprii.

În universul QAnon și MAGA, pe paginile de internet controlate de fanaticii cultului Trump, realitatea este flexibilă și dependentă de imaginația fiecărui membru. Auto-convinși de propriile teorii, trumpiștii cer „răbdare” și spun că toate credințele lor se vor adeveri curând, iar lumea „va vedea adevărul”.

După ce ultima teorie, conform căreia, Donald Trump urma să se întoarcă și să fie reînvestit în funcție în data de 4 martie, a fost și ea negată de realitate, fanii celui de-al 45-lea președinte au venit cu o altă ipoteză. 

Cea mai nouă teorie a QAnon - marele plan al lui Trump și „actorul” Biden

Intrarea lui Trump într-un con de umbră după eliminarea de pe rețelele sociale a fost foarte rapid „raționalizată” de fanii fostului președinte dispuși să-și creeze și să se autoconvingă de propriile teorii. Conform acestei noi teorii, Donald Trump este încă la putere dar își pune în aplicare „planul măreț” prin care vrea să „arate lumii ce s-ar fi întâmplat dacă Joe Biden ar fi câștigat alegerile”. 

Adepții QAnon cred că întreaga președinție a lui Joe Biden de până acum este o farsă uriașă pusă la cale de Donald Trump pentru a arăta lumii „adevărul”. Nu este foarte clar la ce se referă acest „adevăr” și la ce se așteaptă QAnon că se va întâmpla pe parcursul președinției, destul de moderate până acum, a lui Joe Biden.

Conform conspiraționiștilor, Joe Biden nici măcar nu ar fi persoana reală, ci un actor care filmează scene la un decor improvizat să semene cu Casa Albă, iar adevărata Casă Albă este închisă încă din 20 ianuarie, de la plecarea lui Trump. 

Mai mult decât atât, conspiraționiștii afirmă că Donald Trump a dizolvat guvernul federal american, iar Statele Unite ale Americii au încetat să existe la finalul mandatului său, „din cauza trădării”, și au fost refondate de Trump cu ajutorul armatei, iar acesta a devenit „primul președinte al Statelor Americii, o nouă țară născută în 4 iulie 2020”.

conspiratii qanon
Capturi foto ale postărilor teoriilor conspirației propagate de adepții QAnon pe internet

SUA sunt numite o „corporație” fondată în 1871 care a fost dizolvată de Trump pentru că reprezentau o organizație condusă în secret. „Statele Americii”, noua țară fondată de Trump în 4 iulie 2020, a luat naștere după semnarea de Trump „și de alții” a unei noi declarații de independență, iar puterea a fost preluată temporar de armată și de Michael Flynn, fostul general acuzat că a mințit FBI în legătură cu discuții purtate cu un diplomat rus în 2016 și pe care Trump l-a grațiat în ultimele zile ale mandatului său. 

Conspiraționiștii nu spun, însă, cât de mult ar trebuie să dureze această piesă de teatru orchestrată de Trump, dar că fostul președinte ar urma să se întoarcă la Casa Albă în 2021.

Cascada teoriilor conspirației din 3 noiembrie și până astăzi

În 4 noiembrie 2020, la puțin timp după ce secțiile de vot se închiseseră în majoritatea statelor americane, Donald Trump se declara câștigător în alegeri, deși nu fuseseră anunțate decât rezultatele parțiale, fără voturile prin corespondență.

Anterior, unii analiști, experți de politică americane și surse din media avertizaseră că numărătoarea va dura semnificativ mai mult decât la alte alegeri, în contextul în care numărul de votanți prin corespondență crescuse semnificativ, din cauza pandemiei de coronavirus.

De asemenea, era de așteptat ca voturile prin corespondență să fie în majoritatea lor covârșitoare voturi pentru democrați, în contextul în care republicanii duseseră un război dur și o campanie de dezinformare masivă împotriva votului prin corespondență.

Însuși Donald Trump se pregătise pentru momentul în care urma să acuze frauda cu mai multe luni în urmă, criticând cu fiecare ocazie sistemul de vot prin corespondență, deși nu exista absolut nicio dovadă că acesta ar fi susceptibil în mod particular la fraudare.

Experții au avertizat cu privire la acest posibil „miraj roșu” în care în noaptea alegerilor va părea că Donald Trump și-a asigurat un nou mandat cu procente covârșitoare în state competitive, însă că avantajul său se va disipa din momentul în care se vor număra voturile prin corespondență, despre care se prevedea, în mod corect, că vor înclina balanța în favoarea lui Biden.

Cele două săptămâni care au urmat până ce a devenit clar că Biden câștigase alegerile în mai multe state esențiale, inclusiv în Georgia și Arizona, tradițional votante ale republicanilor, au reprezentat momentul de început al principalelor teorii ale conspirației privind alegerile prezidențiale din 2020. 

De fiecare dată când o astfel de teorie era infirmată de realitate, o alta venea la fel de rapid să îi ia locul.

Primele teorii - Rudy Giuliani, Sidney Powell și „cazul Texas”

Inițial, conspiraționiștii s-au bazat pe încercările lui Trump de a răsturna, în justiție, rezultatele alegerilor în mai multe state cruciale - Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia sau Arizona. Primele teorii susțineau că avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, va reuși să răstoarne rezultatul în Pennyslvania, statul al cărui rezultat îi garantase lui Biden cei 270 de electori necesari pentru câștigarea mandatului la Casa Albă. 

După ce contestațiile lui Trump, prin Giuliani, au eșuat una câte una și în Pennsylvania, dar și în celelalte state din „Rust Belt”, atenția conspiraționiștilor s-a îndreptat spre avocata Sidney Powell care susținea că are dovezi irefutabile pentru „fraudarea alegerilor de către Biden cu ajutorul guvernelor Cubei și Venezuelei” și că va „elibera Kraken-ul”, o exprimare folosită pentru a descrie momentul în care conspiraționiștii credeau că rezultatul alegerilor va fi întors. 

În momentul în care contestația lui Sidney Powell s-a dovedit a fi și ea tot un ridicol eșec, respins aproape imediat de tribunale, conspiraționiștii au preluat o nouă teorie legată de o contestație care urma să fie trimisă la Curtea Supremă, o contestație redactată din partea guvernului local din statul Texas și care încerca să anuleze alegerile din mai multe state, toate câștigate de Joe Biden.

Fanaticii trumpiști de pe paginile web asociate QAnon și lui Trump deveniseră din nou convinși, că de această dată vor reuși și idolul lor urma să-și primească al doilea mandat. Autoproclamați juriști și avocați lăudau textul contestației, pe care îl numeau „genial”, convinși fiind că vor primi câștig de cauză la Curtea Supremă.

Trump însuși, bazându-se pe cei trei judecători numiți de el la Curtea Supremă a Statelor Unite, și-a făcut cunoscută speranța că această contestație va fi admisă. Într-un final, judecătorii de la Curtea Supremă au respins de la bun început deschiderea acestui caz, motivând că „statul Texas nu a furnizat un motiv suficient de bun pentru contestarea felului în care un alt stat își organizează alegerile”.

„Serverele din Frankfurt”, electorii alternativi și legea insurecției

Pe tot parcursul încercărilor de contestare a alegerilor în justiție de către Trump și avocații săi, a circulat, de asemenea, teoria conform căreia armata americană a efectuat un raid la un spațiu de stocare al unor servere din Germania. Conspiraționiștii susțineau că la Frankfurt erau stocate rezultatele reale ale alegerilor și că armata SUA, la ordinul lui Trump, a mers acolo pentru a recupera aceste date. Bineînțeles că la Frankfurt nu se afla nimic legat de alegerile prezidențiale din SUA.

Paginile web ale trumpiștilor și forumurile de discuție s-au umplut de „fotografii cu serverele” și hărți în care apăreau „rezultatele reale ale alegerilor” - una dintre hărți prezenta o victorie a lui Trump în care acesta câștiga state care votează în mod covârșitor cu democrații și care nu au mai votat un republican de ani de zile - inclusiv California sau New York. Conform acestei teorii, aceste dovezi ar fi urmat să fie folosite pentru cazurile deja deschise în instanță.

După eșecul contestațiilor, însă, trumpiștii s-au îndreptat spre o altă teorie - aceea conform căreia nu guvernele statelor aveau prerogativa certificării rezultatului alegerilor, ci legislativele locale, unele dintre ele dominate de republicani. Teoria a fost rapid preluată de unii dintre aleșii locali, ei înșiși susținători înfocați ai lui Trump, care au susținut stabilirea unor „electori alternativi” care să îl voteze pe Trump și care să trimită aceste voturi în Congres. 

Când autoritățile statelor au refuzat, bineînțeles, să oficializeze acești electori, trumpiștii au sperat că aceste voturi vor putea fi trimise totuși în Congres, acolo unde vicepreședintele Pence ar fi putut să decidă pe care grup de electori să-i accepte ca legitimi. Legea prevedea, însă, că doar voturile care aveau semnătura guvernatorului pot fi deschise și numărate în Congres. 

Ulterior, teoria privind electorii alternativi a reprezentat „fundația” altei teorii a conspirației, îmbrățișată și de Trump, conform căreia Pence ar avea puterea de a respinge electori și de a stabili el, de unul singur, câștigătorul alegerilor. 

Între timp, printre adepții QAnon și susținătorii lui Trump a început să circule din ce în ce mai mult teoria conform căreia Trump se pregătea să declare legea insurecției, o lege din 1807 care ar da președintelui SUA posibilitatea de a cere armatei SUA să acționeze pe teritoriul țării împotriva „rebeliunilor și insurecțiilor”. Conspiraționiștii susțineau că Trump urmează să stabilească un regim militar temporar și că alegerile vor fi repetate, iar Biden și democrații arestați.

După confirmarea voturilor în Colegiul Electoral din 14 decembrie și până la momentul tentativei eșuate de insurecție din 6 ianuarie, susținătorii lui Trump s-au arătat constant încrezători că, la acel moment președintele în exercițiu, va reuși să obțină al doilea mandat înainte de încheierea primului.

Momentul învestirii lui Biden - teoria revenirii lui Trump pe 4 martie

În 20 ianuarie 2021, Joe Biden a depus oficial jurământul prin care a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite. În perioada imediat anterioară și imediat ulterioară, conspiraționiștii au venit cu teoria conform căreia învestirea nu a avut loc în realitate și că de fapt țara se află sub un regim militar, iar Trump se pregătește să revină în data de 4 martie.

Data de 4 martie a fost folosită între 1793 și 1933 ca dată de învestire în funcție a președinților SUA. Perioada lungă dintre alegeri și învestire era o soluție pentru o vreme în care viteza informației era extrem de redusă, iar instituțiile aveau nevoie de timp pentru a finaliza proceduri. Începând din 1933, data învestirii a fost mutată în 20 ianuarie, păstrând doar trei luni, față de șase, între alegeri și învestire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate