News Alert Donald Trump, achitat și după cel de-al doilea proces al său în Senat. Ce înseamnă acest verdict pentru fostul președinte

Data actualizării: Data publicării:
donld trump cu un zambet larg pe fata
Fostul președinte Donald Trump a fost achitat de Senatul SUA pentru acuzația că ar fi incitat la violență în cazul asaltului asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021 Foto: Profimedia
Din articol

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite, dar, ca și în cazul primului proces, din 2019, a fost achitat grație votului senatorilor republicani.

Senatul a votat sâmbătă, cu 57 de voturi, pentru condamnarea lui Trump. Voturile împotrivă au fost 43, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi „pentru”.

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Donald Trump a fost judecat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare redactat de Camera Reprezentanților. Cinci persoane, inclusiv un polițist, au murit în timpul atacului pe care susținătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al președintelui. Politicienii și personalul din Congres au fost nevoiți să se ascundă în birouri după ce mulțimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat și a sustras mobilier sau alte bunuri.

Citiți și:  Reacția lui Donald Trump, după ce a fost achitat în Senat de acuzația de incitare la insurecție: „Sunt nerăbdător să merg mai departe”

Șapte senatori republicani au votat pentru condamnarea lui Donald Trump

Doar șapte senatori republicani s-au alăturat democraților votând în favoarea condamnării fostului președinte. Este vorba despre Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea lui Trump şi în primul proces de impeachment, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey şi Lisa Murkowski.

Senatul american numără 50 de republicani și 50 de democrați, raportul de forțe fiind înclinat, în cazul egalității, de votul vicepreședintei Kamala Harris (democrată), care este și președinte al Senatului. 

În cazul procedurii de impeachment, majoritatea necesară este însă de două treimi din voturi.

Deși numai șapte republicani au votat împotriva lui Donald Trump, toată această saga politică ce a început în noiembrie prin contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale şi care a culminat cu evenimentele de la Capitoliu, lasă un gust amar pentru mulți politicieni de carieră ai acestui partid.

Republicanul Mitch McConnell, reacție dură după vot la adresa lui Donald Trump 

Influentul lider al republicanilor din Senat, Mitch McConnell, întruchipează perfect această dificultate de convieţuire a republicanilor cu Donald Trump.

Susţinător al lui Donald Trump în timpul celor patru ani ai preşedinţiei sale, el nu s-a alăturat celor şapte colegi ai săi care au votat pentru condamnarea fostului președinte. Asta, pentru că din punctul său de vedere, Senatul nu avea competenţă în această procedură, întrucât magnatul imobiliarelor nu mai este în funcţie.

„Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi” de 6 ianuarie, a spus însă Mitch McConnell la câteva minute după vot. „Oamenii care au pătruns în clădire credeau că acţionează la dorinţele şi instrucţiunile preşedintelui lor”, a adăugat el. Ei au acţionat astfel pentru că „omul cel mai puternic de pe planetă i-a minţit” refuzând să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a mai spus senatorul republican.

Mitch McConnell consideră că Trump a orchestrat „un crescendo tot mai intens de teorii ale conspiraţiilor”.

În final, McConnell a sugerat că Trump ar putea fi în continuare tras la răspundere pentru acţiunile sale, fără a detalia. „Preşedintele Trump încă poate fi tras la răspundere pentru ceea ce a făcut în timp ce era în funcţie, ca simplu cetăţean. Nu a scăpat cu nimic. Deocamdată”, a spus McConnell.

Un impeachment care intră în istorie

Verdictul din Senat a venit, sâmbătă, într-un timp record, după numai cinci zile. Poate că aceasta să fie surpriza, întrucât rezultatul era de așteptat. 

Votul era așteptat săptămâna viitoare, dar democraţii şi apărarea fostului preşedinte au ajuns, sâmbătă, la un acord pentru a renunța la convocarea martorilor, accelerându-se astfel procedurile.

A fost, așadar, cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA, în condițiile în care procedura a demarat în Senat la 9 ianuarie.

Donald Trump este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare (procedura de impeachment), prin vot, de Camera Reprezentanților.

Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte care a fost judecat în Senat după expirarea mandatului. Această situație inedită a dat naștere la interpretări de constituționalitate, în condițiile în care finalitatea unei proceduri de impeachment, în cazul unui verdict de vinovăție în Senat, este destituirea oficialului cu rang înalt care este vizat de acuzații.

Donald Trump a mai trecut printr-o procedură de impeachment în 2019, dar la finalul procesului din Senat, după aproape trei săptămâni, a fost achitatAtunci, el a fost pus sub acuzare pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, pentru că ar fi încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. 

Donald Trump este al treilea președinte american care trece printr-o astfel de procedură de impeachment, dar este singurul căruia i s-a întâmplat de două ori.

Ce înseamnă acest verdict pentru Donald Trump

Acuzațiile în cazul unui proces de impeachment sunt de natură politică, nu penală, deși senatorii își asumă rolul unor „judecători”. Un verdict de achitare în Senat înseamnă că „judecătorii” nu au găsit motive întemeiate pentru ca președintele să fie destituit. 

Desigur, Donald Trump nu mai este în funcție. Dar dacă Donald Trump ar fi fost găsit vinovat, atunci Senatul ar fi putut organiza un nou vot prin care fostului președinte să i se interzică să mai candideze vreodată. Un astfel de vot ar fi avut nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce ar fi fost posibil de atins cu ajutorul votului vicepreședintei Kamala Harris. 

Cum Senatul l-a achitat pe Donald Trump, atunci fostul președinte, în vârstă de 74 de ani, poate să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel național din Partidul Republican. Pe de altă parte, sunt surse care spun că ar fi tentat să-și creeze propriul partid, ceea ce ar da o nouă lovitură republicanilor.

Totuși, comentează BBC, Donald Trump nu iese întărit din acest proces de impeachment. Înregistrările video noi, prezentate de acuzarea democrată, cu susținătorii lui Donald Trump care devastează Capitoliu rămân momente memorabile. Acele imagini vor fi întotdeauna asociate cu „brandul” Trump. Orice miting pe care îl va ține fostul președinte va evoca amintirea asaltului asupra sediului Congresului. Iar asta s-ar putea să-l coste pe fostul președinte nu numai susținerea politicienilor din Partidul Republican - unii dintre ei - , ci și a alegătorilor independenți - și moderați, care probabil nu vor uita.

Rămas tăcut sâmbătă, președintele Joe Biden poate începe o nouă pagină a preşedinţiei sale, scăpat de umbra acestui proces care monopoliza media şi Congresul. Prioritatea sa imediată este ca Senatul şi Camera Reprezentanţilor să voteze planul său de redresare a economiei, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, după ce America a fost lovită dur de pandemia de COVID-19.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri