O companie americană vinde Ucrainei două drone performante la preţul simbolic de un dolar

Data publicării:
O dronă de tip MQ-9 Reaper efectuează un zbor de antrenament.
Dronele de tip Reaper MQ-9 vor fi oferite la preţul de un dolar de producător. Foto: Profimedia Images

Un fabricant de arme din Statele Unite a anunţat că va oferi Ucrainei două drone de tip Reaper MQ-9, al căror cost este estimat la 32 de milioane de dolari bucata, la preţul simbolic de un dolar pentru a ajuta ţara să se apere, în contextul în care Kievul se pregăteşte pentru o ofensivă rusă, scrie The Wall Street Journal, citat de Agerpres.

Vânzarea de aparate de zbor fără pilot Reaper, cu rază lungă de acţiune şi de mare viteză, care include o staţie de control la sol ce ar permite armatei ucrainene să opereze dronele practic de oriunde de pe teritoriul ţării, necesită aprobarea administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, care a aflat de propunere.

Deşi dronele vor costa un dolar, acordul prevede ca autorităţile de la Kiev să aloce circa 10 milioane de dolari pentru a înlesni transportul aparatelor în Ucraina şi alte 8 milioane de dolari anual pentru mentenanţa acestor drone uriaşe şi a altora mai vechi, folosite în prezent în Ucraina.

Potrivit The Washington Post, Casa Albă a refuzat să comenteze acest subiect, iar informaţia nu a fost confirmată încă nici de guvernul ucrainean.

Un purtător de cuvânt al companiei General Atomics, care produce dronele, a declarat că fabricantul nu poate discuta acorduri specifice privind armamentul, dar a adăugat că firma americană crede că "Ucraina are nevoie de o capacitate precum Reaper, şi aceasta cât mai repede".

Pe parcursul anului trecut, SUA au furnizat Ucrainei peste 700 de drone de dimensiuni mici, inclusiv dronele tactice Switchblade, care încap într-un rucsac şi care au fost folosite pe scară largă pentru a apăra poziţii ucrainene.

Reaper este o dronă mai complexă, cu rază de acţiune, viteză şi performanţe mai mari. Are o anvergură de 20 de metri, poate transporta armament şi poate zbura peste 24 de ore fără să realimenteze.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri