O jurnalistă AFP a fost arestată la Istanbul după ce s-a opus unei percheziții corporale

Data actualizării: Data publicării:
politie istanbul
Foto: Shutterstock

Poliţia turcă a arestat aproximativ cincizeci de persoane, printre care şi o jurnalistă AFP, duminică, la Istanbul, în contextul sărbătoririi Anului Nou kurd, scrie News.ro.

Eylul Yaşar, o jurnalistă a serviciului video al AFP, se pregătea să filmeze sărbătorile de Nowruz, Anul Nou kurd, când a fost oprită la un punct de control, relatează AFP.

Potrivit jurnaliştilor şi avocaţilor prezenţi, membri ai Asociaţiei Avocaţilor pentru Libertate (ÖHD), jurnalista s-a opus unei percheziţii corporale pe care a considerat-o "prea insistentă" şi a fost luată cu o dubă a poliţiei. ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF) a cerut "eliberarea imediată" a femeii.

Potrivit lui Erol Önderoglu, corespondentul RSF în Turcia, aproximativ cincizeci de persoane care veniseră să asiste la sărbătorile Nowruz, de obicei însoţite de dansuri tradiţionale şi de un foc de tabără, au fost, de asemenea, arestate pe loc. Focul de tabără a fost anulat.

Kurzii, care reprezintă aproximativ o cincime din cei aproximativ 85 de milioane de locuitori ai Turciei, se confruntă cu o discriminare considerabilă în această ţară. Fostul lider al principalului partid pro-kurd HDP (acum DEM), Selahattin Demirtaş, este încarcerat din 2016 pentru "propagandă teroristă", iar peste o sută de primari de localităţi kurde şi-au văzut alegerile anulate la ultimul scrutin, din 2019.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri