Alegerile locale din Istanbul și Ankara, cheia pentru viitorul Turciei. Cum speră Erdogan să-și asigure puterea după votul de duminică

Data publicării:
Erdogan's Great Istanbul Again Rally Before Turkey's Local Elections - 24 Mar 2024
Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a organizat „Marele Miting din Istanbul” la Aeroportul Ataturk, cu o săptămână înaintea alegerilor locale. Președintele Recep Tayyip Erdogan, însoțit de candidatul la Primăria Municipalității Metropolitane din Istanbul, Murat Kurum, a ținut un discurs electoral. Sursa foto: Profimedia Images

Milioane de turci votează duminică la alegerile locale pentru a decide cine va conduce cele mai mari orașe ale lor. Mizele importante sunt Istanbul și Ankara unde președintele Recep Tayyip Erdogan are de dat, din nou, marele test de popularitate, pentru a scoate administrațiile din mâinile opoziției, ceea ce îi va asigura un control total și, poate, chiar un nou mandat după 2028, notează BBC.

Puterea economică și socială a Turciei, Istanbul, a fost câștigată de o opoziție unită în urmă cu cinci ani sub primarul popular Ekrem Imamoglu, distrugând succesul electoral lung al președintelui Erdogan.

Acum, Erdogan, care s-a născut în acest megaoraș de 16 milioane de locuitori, își dorește înapoi administrația și votul de duminică este strâns.

De ce sunt alegerile locale un test crucial pentru Erdogan

Orice s-ar întâmpla la Istanbul, alegerile locale sunt văzute ca un test crucial pentru a stabili dacă opoziția poate reprezenta o amenințare serioasă pentru Erdogan și partidul său Justiție și Dezvoltare (AKP) în următoarele alegeri prezidențiale peste patru ani.

"Istanbul este casa lui. Pierderea Istanbulului în fața opoziției la alegerile locale din 2019 a fost devastatoare pentru el", spune Ihsan Aktas de la departamentul de comunicare de la Universitatea Medipol din Istanbul și președinte al Centrului de Cercetare Politică Genar.

Istanbul a fost locul în care a crescut, vânzând gustări cu pâine de susan numite Simits înainte de a intra în politică în anii 1970.

El a condus filiala de tineret a unui partid islamist în districtul Beyogluthen și a urcat treptele pentru a deveni primar, prim-ministru și în cele din urmă președinte al Turciei.

Recep Tayyip Erdogan și-a asigurat un al treilea mandat la alegerile prezidențiale de anul trecut, dar în acest ultim vot principalul partid de opoziție, laicul Partid Republican al Poporului (CHP), speră să păstreze marile orașe pe care le-a câștigat în mod dramatic în urmă cu cinci ani. Nu doar Istanbul, ci și capitala Ankara și orașul turistic Antalya.

Până în 2019, partidul de guvernământ AKP și predecesorii săi islamiști au condus cele mai mari două orașe timp de 25 de ani.

La Istanbul, opoziția a învins chiar de două ori, deoarece AKP a susținut că au existat nereguli și oficialii au ordonat o reluare.

Ekrem Imamoglu este văzut ca cel mai redutabil oponent al lui Erdogan

„Deși opoziția a pierdut împotriva lui Erdogan la alegerile prezidențiale de anul trecut, există încă o legătură puternică între câștigarea Istanbulului și câștigarea Turciei”, spune Seda Demiralp, profesor de științe politice la Universitatea Isik din oraș.

„Dacă Imamoglu va reuși să păstreze Istanbulul, opoziția va avea în continuare mari speranțe pentru viitoarele alegeri prezidențiale din 2028”.

Turkey Local Elections 2024
Afiș electoral cu actualul primar al Istanbulului, Ekrem Imamoglu. Sursa foto: Profimedia Images

Ihsan Aktas este de acord că oricine va câștiga va avea o influență enormă dincolo de Istanbul: „Când ai sprijinul Istanbulului, devii direct un actor în politica națională. Și la nivel global”.

Orașul găzduiește o cincime din populația Turciei, de aproape 85 de milioane de oameni, și are un electorat divers din medii politice, etnice, religioase și economice diferite.

Controlul Istanbulului înseamnă controlul unei părți semnificative a economiei Turciei, inclusiv comerțul, turismul și finanțele.

Cine este Murat Kurum, candidatul susținut de Erdogan la Istanbul

Candidatul ales să candideze pentru partidul lui Erdogan la Istanbul este Murat Kurum, un fost ministru al mediului și urbanismului, în vârstă de 47 de ani. Dar poate la fel de bine să fie o cursă între Ekrem Imamoglu și Erdogan.

Erdogan's Great Istanbul Again Rally Before Turkey’s Local Elections
Recep Tayyip Erdogan și Murat Kurum, la mitingul electoral prganizat la Istanbul cu o săptămână înainte de alegerile locale. Sursa foto: Profimedia Images

Fost om de afaceri, Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, s-a impus ca primar al puțin-cunoscutului cartier de mijloc al orașului, Beylikduzu, și este văzut drept cel mai mare rival al președintelui Erdogan în ultimele decenii.

„În 2019 am închis un capitol, iar pe 31 martie, [AKP] va fi istorie”, a spus el susținătorilor la un miting de la Beylikduzu.

O altă victorie i-ar întări influența politică și i-ar deschide calea pentru a candida la președinție peste patru ani, spun comentatorii politici.

Primarul din Ankara, Mansur Yavas, a fost, de asemenea, indicat pentru o candidatură în 2028, iar drumul său către victoria de duminică este considerat sigur.

Deocamdată Ekrem Imamoglu își păstrează atenția pe actualul său job.

„Am vise mari pentru Istanbul, nu visez la nimic altceva, ci doar să le îndeplinesc deocamdată”, a spus el pentru cotidianul turc Cumhuriyet.

În cei cinci ani de mandat, Turcia a fost într-o criză economică, deși primarul subliniază că a existat o extindere a sistemului feroviar al orașului, mai multe spații verzi amenajate și un program major de construcție de case.

Ce îi îngrijorează pe locuitorii din Istanbul

Cutremurele de anul trecut din sudul Turciei au provocat moartea a peste 53.000 de oameni, iar seismologii avertizează că un cutremur devastator poate afecta Istanbulul în orice moment.

Planurile de demolare a clădirilor vechi, dărăpănate și de construcție a unor imobile rezistente la cutremure sunt în fruntea agendei AKP.

„Murat Kurum este un nume care se identifică cu dezvoltarea urbană și are o semnificație simbolică”, spune Demiralp, dar „s-ar putea să nu fie suficient pentru a asigura o victorie”.

Președintele Erdogan și miniștrii săi au făcut din recâștigarea Istanbulului un obiectiv personal, promițând o nouă eră începând cu 31 martie.

„Istanbul va fi înapoiat adevăratului său proprietar”, a promis el sutelor de mii de susținători la un miting din oraș.

Erdogan are 70 de ani și a spus în trecut că acestea vor fi ultimele sale alegeri. Este la al treilea mandat de președinte și nu poate guverna și după 2028, conform constituției.

Dar președintele nu și-a ales încă succesori și Ihsan Akstas spune că este extrem de dificil să identifice cine l-ar putea înlocui în funcția de șef al partidului AKP.

Istanbul are o populație de 16 milioane și este cel mai mare oraș al Turciei

Criticii lui Erdogan cred că recâștigarea Istanbulului ar putea fi folosită pentru a-și consolida puterea atât la nivel național, cât și la nivel local, cu potențiale modificări ale constituției care i-ar acorda încă un mandat de președinte.

Spre deosebire de alegerile recente, el are, de asemenea, un avantaj prin faptul că opoziția nu mai este unită, iar sondajele sugerează că votul de la Istanbul va fi strâns.

Ekrem Imamoglu a câștigat în 2019, susținut de o coaliție formată din șase partide de naționaliști, seculariști, liberali, conservatori, islamiști și, cel mai important, kurzi. Istanbulul are o populație kurdă foarte mare.

Dar acea opoziție s-a prăbușit după înfrângerea prezidențială de anul trecut, iar celelalte partide de opoziție, inclusiv partidul pro-kurd DEM, au propriii lor candidați acum.

Acest lucru ar putea afecta șansele de câștig ale lui Imamoglu. Dar o altă întorsătură ar putea strica și speranțele lui Murat Kurum. Un nou partid islamist numit Noul Partid pentru Bunăstare ar putea lua voturi de la el, deoarece alegătorii conservatori și religioși caută alternative la AKP.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri