Video O mamă din Siria şi copilul ei au fost scoşi de două ori într-o săptămână dintre dărâmături

Data publicării:
Dima, o femeie din Siria care a fost salvată de două ori dintre dărâmături, în urma cutremurelor, vorbeşte cu reporterii.
Dima a fost scoasă de două ori într-o săptămână dintre dărâmături, după cutremurele din 6 februarie. Foto: Captură video/SAMS

O mamă din Siria şi fiul ei au avut nevoie să fie scoşi de două ori dintre dărâmături într-o singură săptămână după seria de cutremure care au afectat Turcia şi Siria, scrie BBC.

Femeia, pe nume Dima, era însărcinată în şapte luni când cutremurele din 6 februarie au dărâmat parţial casa ei din localitatea Jindires.

Aceasta a fost scoasă dintre resturile clădirii cu răni minore şi a fost dusă la un spital din localitatea Afrin, condus de Societatea Medicală Americană-Siriană. În timpul internării aceasta a născut un băiat pe care l-a numit Adnan.

Dima s-a întors apoi acasă, însă clădirea, deja afectată, s-a prăbuşit trei zile mai târziu pestea ea şi fiul ei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bebeluşul a fost internat în stare critică, suferind de deshidratare şi icter. Mama a suferit la rândul ei răni grave la picioare și spate.

Doctorul Abdulkarim Hussein al-Ibrahim, care îngrijeşte bebeluşul, spune că acesta răspunde bine la tratament.

"Starea lui Adnan s-a îmbunătăţit semnificativ. Îl hrănim şi îl ţinem pe perfuzii", a spus aceasta.

Adnan
Adnan este tratat într-un spital din Afrin. Foto: Captură video/SAMS

Copilul stă momentan într-un incubator. Însă mama sa a fost externată și locuieşte acum într-un cort alături de soțul ei, Abdul Majid, împreună cu nouă nepoți și nepoate.

Familii în pericol din cauza lipsei de adăposturi

Dimaa fost nevoită să se întoarcă în casa parțial distrusă, după ce a născut, pentru că nu există un adăpost pentru sinistrați în Jindires, una dintre cele mai afectate localități din nord-vestul Siriei.

La fel ca alte zeci de mii de sinistrați, Dima și familia ei nu au primit până acum niciun fel de ajutor.

Livrările de alimente și echipamente medicale sunt îngreunate de drumurile avariate.

Doctorul Ibrahim, care are grijă de bebeluș, spune că spitalele din regiune se confruntă cu o lipsă acută de medicamente, dar și de paturi și pături necesare pentru tratamentul oamenilor scoși de sub dărâmături.

"Niciun spital nu are capacitatea de a ține internați un număr mare de pacienți. Peste tot este plin", spune acesta.

La rândul său, doctorul Basel Termanini, preşedintele Societăţii Medicale Americane-Siriane, spune că nu există nici adăposturi, ceea ce face ca oamenii să continue să stea în case avariate, chiar dacă există un risc real ca acestea să se prăbuşească.

"Putem trata femei pentru răni sau le putem ajuta să nască, dar apoi acestea trebuie să ajungă într-un mediu sigur, unde să aibă acces la adăpost, hrană şi apă potabilă. Din păcate, există lipsuri generalizate în nord-vestul Siriei", spune acesta.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri