O metropolă, odinioară un paradis luxuriant, s-a uscat la propriu. 15 milioane de locuitori stau la cozi imense zilnic așteptând apa

Data publicării:
oameni la cada cu bidoane goale
În orașul indian Bengaluru, mii de oameni stau la cozi imense așteptând cisternele cu apă. FOTO: Profimedia Images

În orașul indian Bengaluru, mii de oameni stau la cozi imense așteptând cisternele cu apă, aleargă după ele și fac mai puține dușuri pentru a economisi apa care e din ce în ce mai puțină, scrie BBC. 

Considerată cu ani în urmă un paradis luxuriant datorită grădinilor și vremii răcoroase, metropola cu 15 milioane de locuitori este acum cunoscută mai degrabă ca centrul info-tehnologic, un Silicon Valley al Indiei, unde companii precum Infosys, Wipro și sute de start-up-uri și-au deschis sedii. Anii de expansiune rapidă au avut însă impactul dezastruos care se vede acum.

„Se spunea că traficul este cea mai mare problemă în Bengaluru, dar de fapt cea mai mare problemă este apa”, spune activistul civic Srinivas Alavilli.

Cei 15 milioane de locuitori din Bengaluru au nevoie de cel puțin două miliarde de litri de apă în fiecare zi - peste 70% din aceasta provine din râul Cauvery. Râul este de peste un secol în centrul unei dispute privind împărțirea apei cu statul vecin Tamil Nadu.

Restul de 600 de milioane de litri de apă provine din apele subterane extrase de puțuri de foraj și furnizate prin cisterne, care reprezintă un colac de salvare pentru oamenii care locuiesc la periferia orașului. Dar musonul slab de anul trecut a redus nivelul apelor subterane, ceea ce înseamnă că trebuie săpate mai adânc noi puțuri pentru a găsi apă. Acest lucru a dus la un deficit zilnic de 200 de milioane de litri de apă.

Pentru a face față acestei situații, autoritățile au anunțat măsuri printre care reglementarea prețurilor la cisterne, amenzi pentru cei care folosesc apă potabilă pentru grădinărit și spălarea mașinilor. Unii experți în conservare au criticat măsurile, întrebându-se cum vor verifica oficialii fiecare gospodărie.

În timp ce lipsa apei se simte în întreg orașul, cei care suferă cel mai mult sunt locuitorii de la periferia orașului Bengaluru, în special cei din 110 sate care au fost unite cu orașul în 2007.

Oamenii care locuiesc în blocuri de apartamente și comunități închise spun că sunt forțați să-și schimbe obiceiurile, mai ales într-o perioadă în care temperaturile sunt neobișnuit de ridicate.

În unele apartamente, asociațiile de asistență socială a rezidenților le-au cerut oamenilor să-și spele mașinile de doar două ori pe săptămână, să folosească doar jumătate de găleată de apă pentru a face baie și să folosească la jumătate apa din rezervorul toaletei.

"Trebuie să strângem apă în găleți dintr-un rezervor de stocare din clădire și să le ducem la casele noastre. Asta pentru a ne asigura că folosim mai puțină apă", a spus un bărbat care este administrator al unei clădiri din Somasundarapalya.

Managerul clădirilor din zonă a spus că toate cele trei puțuri pe care le foloseau s-au uscat.

„Ne aprovizionăm prin cinci cisterne, fiecare dintre ele aduce 4.000 de litri. Anterior, plăteam 700 de rupii pe cisternă. Acum, a crescut la 1.000 de rupii”, a spus el.

Unele sate de la periferia orașului, învecinate cu hub-ul IT Mahadevapura, primesc apă în fiecare zi de la Cauvery. Dar nici măcar această măsură nu a putut rezolva problema pentru afluxul de noi rezidenți și nu a putut ține pasul cu construcția de clădiri, așa că oamenii de acolo trebuie să plătească și pentru cisterne de apă.

Ruchi Pancholi, care lucrează pentru o companie globală de tehnologie în hub-ul de software Whitefield, spune că această construcție fără precedent a dus la supraexploatarea apelor subterane.

Există îngrijorări că în vară situația se va agrava, dar oficialii dau asigurări că se va îmbunătăți în următoarele două luni.

Cea de-a cincea fază a proiectului de alimentare cu apă a orașului din râul Cauvery este programată să fie finalizată până în mai și se preconizează că va reduce problemele cu care se confruntă oamenii care locuiesc la periferie.

Înalți oficiali spun că creșterea demografică din Bengaluru a depășit toate previziunile.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri