O nouă vizită a unor oficiali ruși la Phenian îngrijorează Washington şi Seul. Cine e Aleksandr Kozlov, cel care conduce delegația

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Kozlov
O delegaţie rusă condusă de ministrul resurselor este în vizită la Phenian pentru "revitalizarea" relaţiilor bilaterale. FOTO: Profimedia Images

O delegaţie rusă condusă de ministrul resurselor naturale, Aleksandr Kozlov, este în vizită în Coreea de Nord, a anunţat miercuri presa oficială nord-coreeană, cooperarea sporită între cele două ţări reprezentând un motiv de îngrijorare pentru Washington şi Seul, relatează Reuters.

Vizita are loc la aproximativ o săptămână după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că legăturile dintre Phenian şi Moscova sunt "în creştere şi periculoase" şi a cerut Beijingului, aliat al Coreei de Nord, să îndemne ţara să se abţină de la noi teste nucleare.

Delegaţia rusă a sosit marţi la Phenian, potrivit agenţiei oficiale KCNA, pentru a discuta despre "cooperarea în domeniile comerţului, economiei, ştiinţei şi tehnologiei".

O recepţie a avut loc marţi la hotelul Koryo din capitala nord-coreeană, potrivit KCNA, în cadrul căreia au fost rostite discursuri şi participanţii au convenit asupra "revitalizării relaţiile bilaterale în toate domeniile şi a trecerii acestora la o etapă superioară".

Rusia şi Coreea de Nord sunt vizate de sancţiuni internaţionale, Rusia pentru invadarea Ucrainei, iar Coreea de Nord pentru programele sale de arme nucleare şi balistice
Coreea de Sud a acuzat Phenianul că a furnizat Moscovei peste un milion de obuze de artilerie pentru războiul său împotriva Ucrainei, Coreea de Nord părând în schimb să beneficieze de expertiza Rusiei în tehnologia sateliţilor militari, un obiectiv major al regimului nord-coreean.

Rusia "doreşte să dezvolte o cooperare substanţială în conformitate cu acordurile încheiate la summitul Rusia-RPDC", a declarat miercuri KCNA, care a dezvăluit că o delegaţie nord-coreeană condusă de ministrul său al sportului şi culturii a plecat în Rusia pentru a participa la un forum în oraşul Perm.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri