O rachetă japoneză care transporta sateliţi s-a autodistrus

Data actualizării: Data publicării:
racheta japonia (1)
O rachetă japoneză care transporta sateliţi s-a autodistrus. Sursa foto: Profimedia Images

Lansarea unei rachete japoneze care transporta mai mulţi sateliţi a eşuat miercuri din cauza unei probleme de "poziţionare", iar racheta a primit şi a aplicat un ordin de autodistrugere, a anunţat agenţia spaţială niponă Jaxa, relatează AFP.

Aceasta este prima lansare eşuată din 2003 pentru Jaxa şi prima pentru racheta sa, Epsilon, un model cu combustibil solid ale cărui zboruri (fără echipaj uman) au început în 2013.

Jaxa a întrerupt brusc miercuri dimineaţă transmisiunea în direct a lansării Epsilon-6 de la centrul său spaţial din Uchinoura, în prefectura Kagoshima (sud-vestul Japoniei), fără a oferi iniţial nicio explicaţie.

O rachetă japoneză care transporta sateliţi s-a autodistrus. Sursa foto: Profimedia Images
O rachetă japoneză care transporta sateliţi s-a autodistrus. Sursa foto: Profimedia Images

Un semnal de autodistrugere a fost trimis rachetei la mai puţin de 10 minute după decolare din cauza "anomaliilor de poziţionare", a declarat Yasuhiro Funo de la agenţia Jaxa, care a condus proiectul.

În cadrul unei conferinţe de presă, Yasuhiro Funo a explicat că problema tehnică a fost detectată înainte de a treia şi ultima etapă a lansării, chiar în momentul în care ultimul propulsor puternic era pe cale să fie aprins, scrie Agerpres.

"Am ordonat distrugerea rachetei pentru că, dacă nu o putem amplasa pe orbita prevăzută, nu ştim unde ar putea ajunge", a spus el. Un astfel de scenariu ar fi implicat o prăbuşire necontrolată a rachetei şi, prin urmare, un pericol.

După eşecul lansării, bucăţi de rachetă au căzut în mare, la est de Filipine, a adăugat acesta.

Epsilon-6 transporta un satelit japonez numit RAISE-3, care urma să rămână pe orbită în jurul Pământului cel puţin un an pentru a efectua experimente, precum şi alţi opt microsateliţi.

Preşedintele Jaxa, Hiroshi Yamakawa, şi-a cerut scuze pentru eşecul de miercuri, spunând că agenţia sa este "extrem de dezamăgită că nu a putut răspunde aşteptărilor poporului japonez".

"Vom depune toate eforturile pentru a găsi cauza şi a lua măsuri" pentru a evita ca acest lucru să se repete, a dat el asigurări.

Japonia face parte dintre ţările cu un important program spaţial civil şi militar. De asemenea, ea trimite cu regularitate astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Japonezul Koichi Wakata face parte din ultimul echipaj de astronauţi care s-a alăturat ISS săptămâna trecută cu ajutorul unei rachete a companiei americane SpaceX.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri