O revistă de nuvele SF nu va mai publica debutanţi după ce s-a trezit cu sute de texte scrise de programe de inteligență artificială

Data actualizării: Data publicării:
O mână robotică iese din ecranul unui laptop şi se pregăteşte să apese tastatura.
Revista de nuvele SF a respins în două luni peste 600 de texte care ar fi fost scrise de programe de inteligenţă artificială. Foto: Profimedia Images

Una dintre cele mai prestigioase reviste de nuvele SF din SUA, Clarkesworld, a anunțat că nu va mai primi povestiri pentru publicare de la debutanţi după ce s-a trezit cu o avalanșă de texte care erau scrise de fapt de programe de inteligență artificială precum ChatGPT, scrie The Guardian.

Revista Clarkesworld a publicat de-a lungul timpului povestiri sau nuvele ale unor scriitori cunoscuţi precum Jeff VanderMeer, Yoon Ha Lee sau Catherynne Valente, însă are şi un program prin care încurajează debutanţii să-şi trimită textele. Scriitorii ale căror texte sunt acceptate primesc şi o sumă importantă de bani.

Însă fondatorul revistei, Neil Clarke, spune că această practică este speculată acum de diverşi influenceri, care încurajează oamenii să pună programele de inteligenţă artificială să scrie pentru ei, iar apoi să trimită aceste texte către revistă, pentru a fi recompensaţi.

Clarke spune că într-o lună tipică, editorii revistei descopereau în medie 10 povestiri sau nuvele plagiate dintre cele trimise de debutanţi.

Spre sfârşitul anului 2022, însă, au început să fie trimise tot mai multe texte care erau scrise, de fapt, de programe de inteligenţă artificială, precum ChatGPT. Clarke spune că nu va dezvălui metodele prin care sunt identificate aceste texte, pentru îi va pune astfel în gardă pe cei care le trimit.

Anul acesta, în ianuarie, revista a respins 100 de astfel de texte, interzicându-le celor care se semnau pe ele să mai trimită alte povestiri sau nuvele. Iar în februarie, numărul de texte respinse a urcat la peste 500.

"Am luat legătura cu alţi editori, iar situaţia prin care trec nu este în niciun caz unică", a scris Clarke într-o postare pe blogul său.

"Este clar că nu mai putem continua ca până acum. Problema nu va dispărea de la sine şi mă tem că nu am o soluţie", a spus editorul, adăugând că acest "trend" îi afecteză şi pe scriitorii debutanţi oneşti, care nu mai au acum unde să publice.

"Problema este cauzată de cei din afara comunităţii (SF şi Fantasy n.r.). Şi este alimentată de experţii în «tunuri» care susţin că se pot face uşor bani cu ChatGPT", a mai spus Clarke.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri