Elon Musk prezice că AI-ul suprauman va depăși inteligența omului anul viitor

Data publicării:
Elon Musk
Elon Musk crede că, până la finalul anului 2025, AI-ul suprauman va fi mai inteligent decât orice om de pe Pământ. Foto: Profimedia Images

Inteligența artificială care depășește orice om de pe Pământ ar putea exista începând de anul următor, potrivit lui Elon Musk, care a avertizat însă că energia și puterea de calcul necesare pentru atingerea acestui obiectiv ar putea depăși capacitățile din prezent ale sectorului AI, relatează The Guardian.

Ultima previziune a multimiliardarului reprezintă o schimbare drastică față de afirmația precedentă în care Musk spunea că AI-ul superinteligent ar putea apărea abia în 2029.

În timp ce „suprauman” este un termen folosit de obicei pentru a descrie ceva ce este mai inteligent decât orice om într-un domeniu specific, „superinteligent” înseamnă mai degrabă ceva ce depășește abilitatea combinată a tuturor oamenilor de a îndeplini o activitate.

„Bănuiala mea este că vom avea un AI mai deștept decât orice om, probabil, în jur de finalul anului următor”, a spus Musk într-un interviu difuzat live pe rețeaua sa socială, X (fostul Twitter).

Musk a făcut, însă, și o paranteză: necesarul tot mai mare de energie și producția prea mică de cipuri AI puternice le-ar putea limita capacitățile pe termen scurt.

„Anul trecut era o constrângere legată de cipuri”, a spus Musk. „Oamenii nu puteau face rost de destul cipuri Nvidia. Anul acesta, devine o problemă de aprovizionare cu transformatori de tensiune. Într-un an sau doi, va fi doar o problemă de alimentare cu energie electrică.”

Elon Musks XAI Introduces Grok, Warsaw, Poland - 05 Nov 2023
Musk a spus că ultima versiune a chatbot-ului său, Grok AI, este la același nivel cu GPT-4, modelul avansat de AI de la OpenAI. Foto: Profimedia Images

Musk s-a arătat îngrijorat de progresul inteligenței artificiale anul trecut. „Dacă aș putea să pun pauză AI-ului sau superinteligenței digitale AI foarte avansată, aș face-o... Este chiar important să ne preocupe un viitor de tip Terminatorul pentru a putea evita un viitor de tip Terminatorul”, a spus Musk, referindu-se la filmul în care un sistem computerizat cu conștiință de sine declară război umanității.

Într-un interviu recent, Musk a spus că ultima versiune a chatbot-ului Grok AI este la același nivel cu GPT-4, modelul avansat de AI de la OpenAI.

GPT-4 are deja mai mult de un an de când a apărut, iar competitorii săi l-au ajuns deja din urmă sau chiar l-au depășit. Claude 3 Opus de la Anthropic este considerat noul lider de pe piața AI.

Musk a mai făcut predicții îndrăznețe în trecut, dar nu toate s-au adeverit. În 2016, el a prezis în mod eronat că în doar doi ani, o mașină Tesla va putea conduce fără șofer de la New York la Los Angeles.

În același an, Musk a spus că SpaceX va trimite o navă spațială pe planeta Marte până în 2018 – până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. Iar în 2017, Musk a spus că primul produs al companiei de cipuri cerebrale Neuralink va ajunge pe piață „în aproximativ patru ani”. Prima dată când un om a primit un implant în creier de la compania lui Musk s-a întâmplat abia anul acesta, adică șapte ani mai târziu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri