Galerie Foto Oameni din toată Europa i-au adus un ultim omagiu lui Navalnîi. Autoritățile de la Moscova i-au avertizat pe ruși să nu protesteze

Data publicării:
omagii aduse lui aleksei navalnii
FOTO: Profimedia Images

Autorităţile de la Moscova i-au avertizat vineri pe locuitorii capitalei ruse împotriva oricăror demonstraţii „neautorizate” după anunţul morţii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în timp ce Kremlinul a numit „absolut inacceptabile” acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei. De asemenea, oameni din mai mule țări europene au organizat proteste și i-au adus un ultim omagiu lui Navalnîi, relatează AFP, transmite Agerpres.

În mai multe țări din Europa, oamenii i-au adus un ultim omagiu lui Aleksei Navalnîi. FOTO: Profimedia Images
În mai multe țări din Europa, oamenii i-au adus un ultim omagiu lui Aleksei Navalnîi. FOTO: Profimedia Images

„Organizarea sau desfăşurarea de adunări neautorizate, apelurile şi participarea la astfel de evenimente constitutie o infracţiune administrativă”, a avertizat Procuratura Generală din Moscova, spunând că „avertizează împotriva oricărei încălcări a legii”.

În Rusia, orice critică publică a puterii este pasibilă de închisoare.

Cu toate acestea, în mai multe oraşe din ţară, ruşii au stat la coadă pentru a depune flori la monumentele victimelor represiunii politice din URSS, în semn de omagiu pentru Aleksei Navalnîi.

Pe podul Bolşoi Moskvoreţki, la câţiva paşi de Kremlin, la Moscova, oamenii au depus flori chiar în locul în care politicianul de opoziţie Boris Nemţov a fost ucis în 2015. Un portret al celor doi bărbaţi zâmbitori a împodobit coroanele de flori.

Mai departe în centrul Moscovei, oamenii s-au aliniat pentru a depune trandafiri pe Piatra Solovetski, un monument al victimelor represiunii politice situat chiar lângă Lubianka, sediul notoriu al KGB-ului sovietic şi apoi al FSB-ului rus.

„Dragi cetăţeni, vă rugăm să vă dispersaţi”, a strigat un ofiţer de poliţie într-un megafon, potrivit unui video distribuit pe reţelele de socializare.

Cel puţin un tânăr a fost arestat de poliţie după ce a afişat o pancartă pe care scria „Ucigaşi”, conform unor înregistrări video.

În oraşul Kazan, conform altor înregistrări video distribuite pe reţelele sociale, aproximativ 20 de persoane s-au adunat şi au depus flori, pe ninsoare şi pe întuneric, în jurul unui portret al lui Aleksei Navalnîi.

La Novosibirsk, în Siberia, forţele de securitate au închis complet perimetrul din jurul unui monument dedicat victimelor represiunii politice.

De asemenea, în mai multe țări din Europa, precum țările baltice, Polonia, Franța sau Marea Britanie, oamenii i-au adus un ultim omagiu lui Aleksei Navalnîi și au scandat în stradă sau în fața ambasadelor Rusiei, ținând în mână pancarte cu mesaje în care îl acuzau pe Putin de moartea lui Navalnîi.

Kremlinul a transmis că acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei sunt „absolut inacceptabile”

În paralel, Kremlinul a transmis vineri că acuzaţiile şi criticile occidentale la adresa Moscovei după moartea a lui Navalnîi sunt „absolut inacceptabile”, precizând în acelaşi timp că nu cunoaşte deocamdată cauza morţii.

Liderii occidentali au reacţionat virulent după anunţul privind moartea lui Navalnîi şi îl consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin.

„Nu există informaţii cu privire la cauza morţii şi totuşi astfel de declaraţii se succed (...) Considerăm că astfel de declaraţii sunt absolut inacceptabile”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Activistul în vârstă de 47 de ani a decedat vineri într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică, unde ispăşea o pedeapsă pentru "extremism", în condiţii foarte dificile. Cauza morţii sale încă nu este cunoscută, fiind aşteptată expertiza medico-legală.

Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze, a precizat un spital local.

Navalnîi participase joi prin legătură video la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, a relatat agenţia RIA Novosti. Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.

Activistul rus a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi, despre care Kremlinul spune că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat la un spital în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat.

Deşi aflat în detenţie de atunci, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri