UE și NATO consideră Rusia vinovată pentru moartea lui Navalnîi: „Trebuie să răspundă”. Zelenski: Evident că Putin e implicat

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0847170028
Liderii UE și NATO acuza Rusia pentru moartea lui Navlanîi într-o închisoare din Siberia. Foto: Profimedia Images

Liderii UE și NATO condamnă Rusia pentru moartea opozantului Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Siberia. Președintele CE, Charles Michel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spun că Rusia trebuie să răspundă. O reacție la moartea lui Navalnîi a avut și președintele ucrainean Volodimir Zelenski care a spus că este „evident” că Putin este implicat.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. De dragul idealurilor sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră regimul rus singurul responsabil pentru această moarte tragică. Aduc cele mai sincere condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este „profund întristat” de informațiile despre moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții sale”, a precizat liderul NATO.

„Celui care se angajează pentru democraţie trebuie să-i fie frică pentru viaţa sa, iar de aceea noi suntem cu toţii foarte trişti”, declară Olaf Scholz, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Premierul britanic Rishi Sunak a spus că este o „știre îngrozitoare” și că Navalnîi „a dat dovadă de un curaj incredibil”.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi „a plătit cu viaţa sa opoziţia faţă de un sistem de opresiune”, scrie și ministrul francez de Externe Stephane Sejourne. „Moartea sa în colonia penitenciară ne aminteşte realitatea regimului lui Vladimir Putin”, denunţă şeful diplomaţiei franceze.

Evika Siliņa, premierul Letoniei, a acuzat regimul lui Putin că a torturat până la moarte „unul dintre ultimele simboluri ale democrației din Rusia”. Ministrul de externe al Suediei a spus că aceasta este o altă „crimă teribilă” a regimului Putin.

VIDEO Ultima filmare cu Navalnîi în viață. Mesajul transmis înainte să moară: Tocmai mi-au dat încă 15 zile de carceră

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri